x

SVIJET U ŠOKU: Melanija Tramp zavijena u crno!

Melanija Tramp, prva dama Sjedinjenih Američkih Država, obukla je crnu haljinu, a glavu je prekrila crnim velom. Za službeni susret s Papom u sličnoj kombinaciji pojavila se i Ivanka Tramp, jer protokol susreta sa poglavarom Katoličke crkve nalaže da žene moraju da nose crnu odjeću i kosu prekriju velom.

Ipak postoji sedam žena na svijetu koje ne moraju da nose crno pred papom. Ta povlastica se zove ``le privilege du blanc`` na francuskom jeziku ili ``privilegio del biacno`` na italijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze, pa one za susrete s papom, mise i beatifikacije, nose bijelo.

 

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama ne-katoličkih monarha. Iako su katolici, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota, ili suprugama princa od Lihtenštajna. Takođe do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Holandije, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilijama Aleksandra.

 

Španske kraljice i princeze uz privilegiju bijelog mogu da nose i pienetu, ukras za kosu u obliku velike ukosnice koji se prekriva bijelim velom.

 

Pravilo crne haljine i vela poštovale su sve žene državnika i političarke koje su se susrele s papom, a između ostalih i Kolinda Grabar - Kitarović i bivša prva dama Mišel Obama.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.