x

Sadnjom ljekovitog i ukrasnog bilja do zdravih životnih navika!

O.Š. “Sveti Sava’’ osvojila je drugo mjesto u društveno odgovornom projektu Merkur BH osiguranja ‘’U zdravoj školi zdrava djeca’’ i tako dobila vrijedna sredstva za implementaciju projekta ‘’Moja se zemlja zove planeta, ja sam ravnopravni građanin svijeta``. Predloženim projektom djeca i nastavno osoblje željeli su preurediti školsko dvorište u vrt kako bi dobili funkcionalan prostor u kojem se mogu baviti sadnjom i uzgojem ljekovitog, začinskog i ukrasnog bilja i na taj način više učiti o ekologiji, zdravom načinu života te razvijati ljubav prema prirodi.

‘’Incijativa Merkur BH osiguranja da kroz projekat ‘’U zdravoj školi zdrava djeca’’ poboljšaju uslove u osnovnim školama i unaprijede zdravlje kod djece je zaista sjajna i zahvaljujem predstavnicima ove osiguravajuće kuće na nesebičnoj podršci i velikoj želji da učine više za našu djecu i osiguraju im zdravo i sretno djetinjstvo. Tu brigu i ljubav djeca uvijek prepoznaju, a tokom ovih predivnih jesenjih dana okupanih suncem, posebno su uživala u provođenju vremena u vrtu i sadnji različitih vrsta cvijeća i biljaka. Zahvaljujući projektu, u velikoj mjeri je poboljšan aktivizam svih učenika u školi, njihova ekološka svijest je podignuta na veći nivo i uopšteno, uslovi u školi za provođenje redovnih školskih aktivnosti znatno su kvalitetniji,’’ - naglasila je Danijela Mrda, direktorica O.Š. ‘’Sveti Sava’’ u Istočnom Sarajevu. 

 

Osiguranim sredstvima Merkur BH osiguranja, osim sadnje ljekovitog i ukrasnog bilja, uređeno je i školsko dvorište, nabavljene su kante za odlaganje smeća te postavljene nove klupe i stol u ljetnoj učionici kao i zaštitne ograde oko škole. U realizaciji projekta aktivno su učestvovala i djeca s poteškoćama u razvoju i tako pokazali da mogu dati svoj doprinos i biti ravnopravni članovi zajednice.

 

U novouređenom ambijentu školskog dvorišta, planirano je i održavanje radionica o značaju i aktivnom uključivanju tipične i atipične djece, a kroz koje će podizati svoje kongitivne i socijalne vještine te unaprijediti radne i higijenske navike.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.