x

Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Zenici!

Sajam obrazovanja i zapošljavanja, pod pokroviteljstvom Ureda specijalnog predstavnika EU i Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini, održava se danas u Zenici.
 
``Sajam obrazovanja i zapošljavanja - naučite, istražite, povežite se`` okuplja više od 100 izlagača, odnosno preduzeća, institucija, te međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju.

Predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije, svake od 28 zemalja članica Europske unije, koji se nalaze u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini i koji djeluju na ambasadorskoj razini, prisustvovali su otvaranju ``Sajma zapošljavanja i obrazovanja`` u Zenici.

 

Sajam su otvorili Vibeke Lilleoe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, ambasador Walter Stevens, predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

 

``Mi, međunardoni prijatelji Bosne i Hercegovine, smo imali samo ulogu asistenta u ovom poduhvatu i više smo nego spremni da nastavimo davati podršku ljudima u ovoj zemlji kako bi ova agenda napredovala. Vrijeme je da BiH počne pokazivati stvarni potencijal koji leži u njenim mladima, ali i ostalima``, istakla je na otvaranju Vibeke Lilleoe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH.

 

Pozdravljajući brojne goste Sajma, gradonačelnik Husejin Smajlović je rekao da je ohrabrujuća činjenica da su obrazovanje i zapošljavanje prepoznati i kod međunarodnih faktora i kod domaćih aktera kao ključne komponente za izlazak iz krize i nastavak puta ka evropskim integracijama.

 

``Našim gostima iz Evropske unije srdačno zahvaljujem na podršci BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama, a mladim ljudima želim da ostvare svoje želje i postanu aktivni protagonisti našeg evropskog puta``, kazao je Smajlović.

 

Na Sajmu se predstavilo više od stotinu izlagača - preduzeća, institucija, međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju, što potvrđuje da je ovo jedan od najvećih sajmova ove vrste u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon posjete Sajmu, u Zenici predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije, s partnerima u provedbi ``Program EU za oporavak od poplava``, posjetiti će Maglaj gdje će prisustvovati svečanom otvorenju osnovne škole, koja je obnovljena sredstvima EU.

 

tekst : radio zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.