x

Salata će biti puno zdravija ako joj dodate ovo...

Slažemo se da zvuči prilično čudno, no to što jedete salatu nužno ne znači da je ona zdrava

Dokaz tome je podatak da neke kupovne salate sadržavaju i po 50 grama šećera i više od 1.000 kalorija!

 

Kako biste bili sigurni da ste pojeli ukusan i zdrav obrok, evo što biste trebali dodati u svoju salatu.

 

Jaja

Najnovije istraživanje sveučilišta Perdue pokazalo je da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća. `Jaja su poboljšala apsorpciju karotenoida iz povrća u značajnoj mjeri, čak oko 500 posto`, objasnio je autor studije Wayne Campbell, profesor prehrambenih znanosti sa Sveučilišta Purdue. 

 

Zelena salata

Neizbježan sastojak svake salate, zelena salata je prepuna antioksidansa i zdravih sastojaka. Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da su antioksidansi u zelenoj salati sporiji od onih u crvenoj, stoga pomiješajte obje vrste. 

 

Kelj – da ili ne

Iako je kelj je totalno in, on nije nutricionistički superiorniji u odnosu na drugo povrće. Ustvari kelj je rangiran ispod potočarki, kineskog kupusa, blitve, cikle, zelja i špinata. Ako vam se sviđa okus kelja, slobodno ga uključite, ne zato što je zdravije od svih ostalih.

 

Umak

Iako vam je najbrže salati dodati umak iz trgovine, puno je zdravija varijanta napraviti domaći umak. Tako ćete uspješno izbjeći dodane šećere, masti i konzervanse koje najčešće sadržavaju umaci iz trgovine. Upravo su mnoga istraživanja pokazala kako se u gotovim umacima nalazi najviše štetnih tvari. 

 

Orašasti plodovi

Slobodno ih dodajte u salatu i bit ćete vrlo zadovoljni hrskavim efektom. A vrlo su zdrav dodatak: sadržavaju puno zdravih masti i bjelančevina. 

 

Punomasni sirevi

Dvije nove studije koje je objavio časopis American Journal of Clinical Nutrition otkrile su da su punomasni mliječni sirevi odlični za zdravlje. Osobe koje su jele punomasne sireve čak su 23 posto imale manji rizik oboljeti od dijabetesa 2 u usporedbi s osobama koje su konzumirale mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti ili nemasnim mliječnim prerađevinama. Osim toga, punomasni sirevi intenzivna su okusa pa ih je dovoljno vrlo malo kako bi naglasili okus. 

 

Šipak (nar)

Umjesto grožđica ili suhih brusnica koje su vrlo popularan dodatak u mnogim salatama, radije se odlučite za šipak ili svježe grožđe jer sadržavaju puno manje šećera (pola šalice oko 12 grama, za razliku od grožđica ili brusnica koji ih imaju prosječno oko 40 grama).

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.