x

San: Ključni faktor mršavljenja!

Organizam će uslijed manjka sna trošiti više kalorija dnevno, za oko 5-10%, ali će se unos kalorija još znatnije povećati • Već blagi nedostatak sna može smanjiti radnu sposobnost pri sportskoj aktivnosti

VEĆINA ljudi je svjesna kako je adekvatna količina sna važna, no malo rekreativaca zna kako je san izuzetno važan ako se želimo riješiti masnih naslaga i izgraditi mišiće. San ima jednu od ključnih uloga u metabolizmu energije i regulaciji hormona pa tako njegov nedostatak može znatno poremetiti sve vaše planove koje želite ostvariti treningom i dijetom. Današnji čovjek u prosjeku spava oko 1 sat manje nego prije otprilike stotinu godina, a to mu donosi mnoge zdravstvene probleme, pa i problem s prekomjernom težinom. Istraživanja pokazuju kako je nedostatak sna jedan od vodećih nezavisnih faktora koji vode ka pretilosti i poremećaju prehrane. Nedovoljno sna u razmaku od svega 4-5 dana već donosi promijene na metabolizmu i unosu hrane kod prosječnog čovjeka, a mnogi su danas neispavani i prilično duže vrijeme.

 

Organizam će uslijed manjka sna trošiti više kalorija dnevno, za oko 5-10%, ali će se unos kalorija još znatnije povećati zbog poremećaja u prehrani i to će rezultirati povećanjem tjelesne mase. Iako osobe s nedostatkom sna jedu znatno manje u prvom obroku i prvom dijelu dana, pokazalo se kako će u ostatku dana premašiti broj potrebnih kalorija koje organizam kasnije sprema u masne stanice; dolazi do promjena u regulaciji hormona grelina i leptina koji utječu na osjećaj gladi, odnosno sitosti. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se zbog umora i manjka energije neispavane osobe podsvjesno manje kreću i manje su aktivne nego za vrijeme perioda kada ostvaruju adekvatnu količinu sna. Te promijene u metabolizmu energije dovoljne su da u kratko vrijeme povećaju tjelesnu masu. Želite li izgraditi mišićnu masu, san je isto tako od velike važnosti. Naime, za vrijeme sna pojačano se luči hormon rasta koji potpomaže sintezu proteina i izgradnju mišića. Također, pokazalo se kako tek blagi nedostatak sna može smanjiti radnu sposobnost pri sportskoj aktivnosti za oko 10% što znači da trening neće biti učinkovit kao inače i mišići neće biti dovoljno stimulirani.

 

Nije bez razloga odmor jedna od najvažnijih sastavnica fitnessa. Bez adekvatne regeneracije ne možemo održavati metabolizam u ravnoteži i postići svoje ciljeve, a ona se događa u najvećoj mjeri upravo za vrijeme spavanja.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.