Sarajevo vam predstavlja: Autorska večer mlade umjetnice Merime Dervović

22.11.2017 17:30
sarajevo-vam-predstavlja-autorska-vecer-mlade-umjetnice-merime-dervovic-main

Kad: 22.11.2017. u 19:30

Gdje: Pirates pub, Sarajevo, BiH

 

Projekat ``Sarajevo Vam Predstavlja`` će ovaj mjesec se održati u Pirates Pubu, opština stari grad. Naša autorica ovaj put je studentica italijanskog jezika i književnosti. Ona je nepokretna uslijed teške bolesti. 

O projektu "Sarajevo Vam predstavlja!":

 

Pokrenut od strane člana društva novinara BiH koji je ujedno i slobodni umjetnik u Sarajevu. Podršku su za sada dali: Galerija Borisa Smoje, Jazz Radio Caffee i Pirates Pub. Cilj projekta je pomoći regionalnim umjetnicima da predstave svoje djelo i svoje mišljenje društvu. Istovremeno, projekat za ulogu ima i da uz autorske večeri organizuje i sastanke osnivača različitih NVO društava kojima je u cilju očuvanje i izgradnja kulture i umjetnosti regije. Akcenat promotivnog djela programa je na mladim perspektivnim autorima, ili autorima koji su svojim radom i svojim uticajem u društvu donijeli određenu dobrobit za iskazivanje kreativnosti kod djece, socijalnih slučajeva, invalida i oboljelih. Poenta ovog okupljanja je formiranje saveza društava koja će pomoći razvoju i zaštiti kulture naše regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija). Svakako, autori iz drugih zemalja okoline osim BiH su dobrodošli također, i ukoliko ima zainteresovanih da budu autori koje ćemo predstaviti javno ili prijatelji projekta mogu se javiti putem e-maila: [email protected]. Svaka pomoć nam je dobrodošla! 

 

Kontakt: https://www.facebook.com/adominicarts/ i https://www.facebook.com/adominikstories/. 

 

Kao i na viber: +38762566337.

 

Biografija Slikarice Merime Dervović:

 

(Biografija u prilogu je pisana rukom autora koji će gostovati u našem drugom programu "Sarajevo Vam Predstavlja", 22. 11. 2017. u Pirates Pubu, 19 i 30).

 

Merima Dervović je rodjena 14.5. 1991. Studentica pete godine italijanskog jezika i knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dio djetinjstva provodi u Italiji, a potom se vraća u rodnu Bosnu. Ljubav prema umjetnosti je naslijedila od majke, također umjetničke duše, koja me uvijek poticala da se izrazim kroz slikanje.

 

Slikanjem se bavi od djetinjstva, za svoju dušu. Za nju slikanje je više od hobija, više od nečega usputnog. To je ljubav i njena velika strast. 

 

Ozbiljniju slikarsku naobrazbu stiče u Školi slikanja, crtanja i vajanja pod vodstvom profesorice Indire Kaliman. 

 

Zanimljivo je što se u posljednje vrijeme posvetila slikanju namještaja. To se desilo sasvim slučajno kaže naša Mimi: " Kao što se dešavaju sve dobre stvari u životu, kada sam našla staru stolicu u ostavi. To mi je dalo novi pogled na umjetnost, koja za mene nije samo nešto što stoji okačeno na zidu, već postaje nešto funkcionalno. A što se tiče slika koje jesu okačene na zid, fasciniraju me ženske figure koje su čest motiv mojih slika, a koje prema mom viđenju predstavljaju žensku snagu i slobodu."

 

Ono sto povezuje sva njena djela nevezano za medij kojim slikam i nevezano za podlogu na kojoj slika jesu jake boje i šarenilo. U posljednje vrijeme je oduševljava i tekstura koju dobija debelim premazima boje.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.