x

Sarajevski praznik biciklizma!

Glavni grad Bosne i Hercegovine će u po osmi put biti domaćin najmasovnijeg biciklističkog događaja u državi, tradicionalne vožnje Giro di Sarajevo. I ovaj put ona će se održati pod sloganom „Hoćemo staze – Svoje staze“, ali i pod motom „Za BAJKovito Sarajevo“, koji simbolično ali i direktno govori da je ovaj događaj usmjeren ka samo jednom cilju – da Sarajevo napokon postane biciklizmu prijateljski nastrojen grad.

-Posljednjih godina bilježimo pozitivne promjene, što kroz infrastrukturne projekte, što u saobraćaju, i to nas raduje jer smo direktno uticali na te promjene. Ali također, to nam daje i više energije da još jače i bolje radimo ono čemu smo posvećeni, a to je ostvarenje našeg osnovnog cilja – obezbijeđenje uslova da se svi sarajevski biciklisti više ne boje izaći na sarajevske ulice sa svojim dvotočkašima, a što se može omogućiti samo kroz kvalitetnu infrastrukturu, kazao je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Hotelu Bristol u Sarajevu Loren Keserović, Project Manager Giro di Sarajevo.

 

I ove godine događaj će ponuditi, pored tradicionalne vožnje od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta, mnoštvo poklona za one koji budu najsretniji na kraju vožnje. Generalni sponzor događaja, kompanija Coca-Cola HBC B-H obezbijedila je tri bicikla i pet kaciga renomiranih proizvođača.

 

-Saradnja Udruženja Giro di Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajeva i Coca-Cole HBC B-H  traje od 2010. i odličan je primjer javno-privatnog partnerstva u osmišljavanju i realizaciji  društveno korisnih  projekata  kojima zajedno promoviramo značaj kretanja i rekreacije na otvorenom.  Raduje nas  što će ove godine, uz podršku Coca-Cole HBC B-H, stotine biciklista vožnjom centralnim gradskim ulicama Sarajeva promovirati toleranciju među svim učesnicima u saobraćaju i upotrebu bicikla kao ekonomičnog i zdravog načina kretanja i  na ovaj način obilježiti Evropski dan bez automobila, naglasila je Alma Šahbaz, rukovoditeljica odnosa s javnošću Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

 

Udruženje Giro di Sarajevo je ponosno što je ove godine bogatije za još jednog vrijednog partnera koji je prepoznao značaj biciklizma u životu jednog grada.

 

-U svijetu danas sa dijabetesom živi 387 miliona ljudi. Dijabetes je poprimio dimenzije globalne pandemije i predstavlja ogromno opterećenje za oboljele, njihove porodice, društvene zajednice i ekonomije širom svijeta. Sponzorstvom manifestacije Giro di Sarajevo 2015, farmaceutska kompanija Novo Nordisk želi dati još jedan u nizu svojih doprinosa podizanju svijesti o potrebi i značaju prevencije, ranog otkrivanja i boljeg liječenja dijabetesa. Tjelesna aktivnost kroz sport i rekreaciju značajno doprinosi prevenciji dijabetesa i boljoj kontroli zdravstvenog stanja onih koji već imaju dijabetes. Osobama koje žive sa dijabetesom redovna tjelovježba može pomoći da šećer u krvi drže stabilnim, da smanje rizik od nastanka komplikacija, te da se bolje osjećaju. Vožnja bicikla je jedan od najpopularnijih i najefikasnijih načina bavljenja tjelesnom aktivnosti među svim generacijama. Novo Nordisk je prepoznao da manifestacija Giro di Sarajevo kroz promociju biciklizma daje i veliki doprinos kako unapređenju prevencije dijabetesa tako i unapređenju zdravlja i kvaliteta života osoba koje već žive s dijabetesom, istakao je Salih Valjevac, Public Affairs Manager kompanije Novo Nordisk Pharma, Zlatnog sponzora Giro di Sarajevo 2015.

 

Giro di Sarajevo pored organizacije centralnog događaja koji nosi isto ime, tokom godine ima i niz aktivnosti koje su usmjerene ka promociji biciklizma, zdravog života, očuvanja životne sredine, sporta ali inicijator je i direktnih infrastrukturnih projekata koji donose boljitak zajednici – i to ne samo biciklistima.

 

-Ove godine smo nastavili aktivnosti na predlaganju konkretnih projekata biciklističke infrastrukture kako bi, kao predstavnici udruženja gradskih biciklista, doprinjenjeli na poboljšanju uslova za bicikliste. Kao i proteklih godina, predložili smo idejno rješenje biciklističkog parkirališta u ulici Čemaluša, nadomak glavne pješačke zone, ulice Ferhadija. Općina Centar je prijedlog odlučila investirati u izgradnju parkirališta. Radovi na njegovoj izgradnji su u toku i očekujemo da će biti završeni u narednih desetak dana. Iako je vrlo slično parkiralištima kod BBI centra i Katedrale, parkiralište u Čemaluši će donijeti i nekoliko malih noviteta za koje se nadamo da će naći primjenu u budućoj izgradnji biciklističkih parkirališnih kapaciteta na drugim gradskim lokacijama, pojasnio je Damir Margeta, dipl. Inž. saobr., član Giro di Sarajevo i saradnik na infrastrukturnim projektima.

 

Giro di Sarajevo 2015 biće održan u nedjelju, 6. septembra. Rekreativna vožnja u kojoj može učestvovati svako iznad 12 godina starosti sa ispravnim biciklom voziće se rutom od škole Skender Kulenović na Dobrinji do Bulevara Meše Selimovića, odakle nastavlja prema Vijećnici, te nazad prema Marijin Dvoru i do krajnjeg cilja u Vilsonovom šetalištu. Na startu će biti organizovana registracija i zbog velikog broja učesnika, preuzimanje brojeva započinje u 14.30 i traje do 16.45. Svi učesnici na startu dobijaju zastavicu za bicikl na kojoj je startni broj i koju su obavezni čuvati do kraja vožnje kako bi učestvovali u izvlačenju poklona sponzora među kojima su i kompanije Ciklo Centar, Menprom te Lifestyle Club. 

 

Uz zastavicu, svi koji se registruju dobiće i bocu Olimpije na startu, te bocu Coca-Cole na cilju, uz još poneka iznenađenja koja će vožnju i boravak sa biciklom na otvorenom učiniti interesantnijom i ugodnijom. Bitna napomena je da će u slučaju pogoršanja vremenskih uslova vožnja bez obzira biti održana, a da će sarajevske ulice kojom prolazi ruta biti potpuno zatvorene za saobraćaj motornih vozila.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.