x

Šarići kolju pse na vikendici!!!

Na naš redakcijski e-mail je došlo pismo čitateljice Jelene Paunović, koje vam prenosimo u cjelosti:
Moje ime je Jelena Paunović. Već dugi niz godina se trudim sama riješiti problem napuštenih pasa koje u svojoj zgradi, u centru Sarajeva, sakuplja izvjesna Senka Šarić. Obraćala sam se svima: Sanitarnoj, Komunalnoj, Veterinarskoj inspekciji, davala izjave za medije, kontaktirala udruženja za zaštitu životinja.

Moje molbe su uvijek završavale na tome da niko ništa ne može uraditi jer je zgrada, u kojoj se psi nalaze, privatno vlasništvo. Ta zgrada se nalazi u Pruščakovoj ulici broj 3. Iz te zgrade se već godinama širi nesnosan smrad, a noću od laveža niko ne može zaspati.

Prošlo ljeto sam slučajno vidjela gospođu Šarić. Tada mi je rekla kako ona i njen muž, pse koje sakupe, odvode na vikendicu i tamo zakolju. Ostala sam šokirana!

Zbog toga sam 10. avgusta 2011. prvi put dala pismenu izjavu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Primila me veterinarska inspektorica Močević. Rekla mi je kako je to dobro poznat slučaj te da bih ja trebala uključiti medije, sve inspekcije, psihijatriju i službu za socijalni rad, te da svi zajedno iznađemo rješenje. Da sam to htjela, mogla sam zaobići Veterinarsku inspekciju! Nakon toga sam pismenu izjavu dala i u MUP-u KS. Kasnije me niko više nije kontaktirao.

Izvjestan period u Senkinoj zgradi zaista nije bilo pasa.

Prije oko mjesec dana sam opet prošla tuda, čula lavež i uslikala pse. 25. marta 2012. sam opet slučaj prijavila veterinarskoj inspekciji. Njihov odgovor sam dobila 9. aprila 2012. Inspektorica Joka Hlubna mi je rekla da „u vezi moje pretpostavke“( iako ne može biti pretpostavka nešto za šta imam dokaze i svjedoke!) obavještava da je to svima poznat slučaj, da je inspekcija intervenisala više puta, ali da je Senka uvijek sakupljala pse, te da na privatni posjed ne može ući ni veterinarska inspekcija, niti aktivisti za prava životinja- bez naloga nadležnog Suda. I to bi to!

Iz njenog odgovora se da zaključiti da OPET niko nije nadležan, te da (očito!) Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, u ovakvim slučajevima, ne može tražiti sudski nalog.

Kako sam godinama svjedok kršenja mnogih zakona od strane Senke Šarić i njene porodice, vidno iscrpljena borbom sa „nenadležnim institucijama“ odlučila sam se obratiti medijima.

Iako nemam dokaze, odgovorno tvrdim da se u Senkinoj zgradi u Pruščakovoj 3, nalaze i leševi. Smrad koji se širi svuda okolo je nepodnošljiv! Kako psi tamo žive sigurno ne možemo ni zamisliti.

Izvor: Source.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.