x

Sarma od pilećeg mesa!

Predprazničnu sezonu započnite sarmom, i to od pilećeg mesa.

Sastojci

500 g mljevenog mesa od batkova

500 g mljevenog bijelog mesa

2 crvena luka

4-5 čena bijelog luka

1 šargarepa

 malo soli ili začina

1 kašikica bibera

do 150 g pirinča

1 kašikica crvene začinske paprika

 

Priprema

Luk sitno isjeckati, bijeli luk takođe, šargarepu sitno izrendati, dodati u mljeveno meso, so, biber, papriku, pirinač oprati i ocijediti i sve izmješati.

 

Kupusu odvojiti listove, deblji dio odsjeći nožem, radi lakšeg motanja. Oprati hladnom vodom.

 

U zavisnosti od veličine listova, toliko punjenja. Meso stavljati na list kupusa, uvijati u sarme.

 

Na dno šerpe staviti isjeckani manji dio od glavice kupusa, ređati sarme, kad je sve gotovo sarmu pokriti sa nekoliko listova kupusa i stavti tanjirić na vrh, preliti sa vodom da prekrije sarmu.

 

Sarma se krčka nekoliko sati na laganoj vatri.

 

Kad je gotova, napraviti zapršku. U tiganj sipati ulje, kad se ugrije, dodati brašno, malo ispržiti, dodati crvenu papriku začinsku, izmiješati i kuvačom sipati tečnost iz sarme i miješati da se ne stvore grudvice od brašna.

 

Sa sarme skloniti tanjirić. Podignuti gornje listove na sarmi, sipati zapršku između sarmi. Ostavti da se još malo krčka i nekoliko puta prodrmati gore-dole šerpu.

 

Isključite šporet, poklopite šerpu, sarma je gotova. Služite ako želite sa kuvanim krompirom, pireom od krompira ili bez ičega.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.