x

Sastojci u hrani koje trebate izbjegavati!

U San Francisku su započeli kampanju u kojoj upozoravaju na štetnost zašećerenih sokova, a Njujork planira isto napraviti s hranom koja sadrži visok postotak soli.

U San Francisku su se odlučili za ovaj korak svjesni da ta pića vode u dijabetes i pretilost, a u Njujorku su u zavodu za javno zdravstvo stavili obavještenje u kojem upozoravaju da je 2.300 miligrama soli dovoljna dnevna doza.

 

Evo još nekih namirnica koje treba izbjegavati.

 

Hrana s umjetnom aromom

 

Može se naći u žitaricama, pahuljicama, sokovima i keksu. Puni su raznih hemikalija koje imitiraju specifično voće, maslac i slično.

 

Visokofruktozni kukuruzni sirup

Može se naći prektično u svemu. Hljebu, sladoledu, kečapu, jogurtu... Istraživanja pokazuju da se ljudima koji su konzumirali ove proizvode podigla razina holesterola što može dovesti do srčanog udara, piše yahoo.com.

 

Djelimično hidrogenizovano biljno ulje

Nalazi se u margarinu, zaleđenoj hrani, supama i kolačima. Riječ je o opasnim kiselinama koje takođe mogu dovesti do srčanog udara.

 

Potpuno hidrogensano biljno ulje

Stavljaju ga u zaleđenu hranu i margarin. U teoriji, potpuno hidrogenisano biljno ulje ne bi trebalo sadržavati masne kiseline, ali ipak je riječ o osastojku koji sadrži posebnu masnoću koja nije dobra za naše tijelo, donosi Morgue File, prenosi N1.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.