Savršeni ručkovi koje možete spremiti za 30 minuta!
Bilo da nema vremena, jer pripremate obrok usred radne nedelje ili jednostavno želite ručak na brzinu mi vam predlažemo 4 brza i ukusna recepta.
Probajte svaki od njih!
PEKARSKI ĐUVEČ
POTREBNO JE
6 krompira, 250 g mljevenog mesa, 1 ½ šolje pirinča, crveni luk, šargarepa, suhi začin, biber, konzerva sjeckanog paradajza, kašika paradajz pirea.
PRIPREMA
U šerpi izdinstajte isiječenu šargarepu, dodajte meso, biber, začin. Kad je meso prodinstano dodajte sjeckani paradajz i paradajz pire. Ogulite krompir i isijecite ga na kriške. U vatrostalnu posudu poređajte red krompira, preko stavite očišćeni pirinač i posolite. Preko toga stavite izdinstano meso s lukom i šargarepom, a zatim odozgo poređajte ponovo krompir. Prelijte sve sa vodom, tako da voda prekrije krompire. Odozgo prekrijte folijom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.
PLJESKAVICE OD SPANAĆA
POTREBNO JE
1kg spanaća, 2 jaja, brašno po potrebi, suhi začin, čen bijelog luka.
PRIPREMA
Spanać blago obarite i sitno isjeckajte. U posudu stavite jaja, ubacite spanać i rukom sjedinite. Dodajte sitno sjeckan bijeli luk i začiniti začinom. Kada to dobro sjedinite, dodavajte kašiku po kašiku brašna i miješajte smjesu dok ne postane čvrsta, ali ne prečvrsta. Ostavite da odstoji u frižideru sat vremena, pa pecite u rerni.
MUSAKA OD PEČURAKA
POTREBNO JE
500 g šampinjona, 2 glavice luka, 100 g suhe slanine, 2 kašike ulja, 2 čena bijelog luka, 10 kriški hljeba, 250 ml mlijeka, 200 ml kisjele pavlake, 3 jaja, kašika suhog začina, peršun, so, biber, origano.
PRIPREMA
Očišćene šampinjone narežite na listiće. Crni i bijeli luk i peršun sitno isjeckajte, a slaninu narežite na tanke režnjeve. Na zagijanom ulju ispržite slaninu i nasjeckani crni luk, pa dodajte šampinjone. Sve zajedno dinstajte, malo posolite, pobiberite, dodajte bijeli luk, malo origana, peršun i začin. U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški hljeba koje ste prethodno natopili u mlijeko. Po hljebu rasporedite pola količine pripremljenih šampinjona, pa ponovo stavite red natopljenog hljeba i odozgo preostale šampinjone. Sve prelijte mješavinom pavlake i jaja. Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u rerni na 160 stepeni oko 20 minuta.
PITA OD TIKVICA
POTREBNO JE
veća tikvica, 250 g svježeg sira, 2 jaja, 1 ½ dl mlijeka, 1-2 kašike brašna, kašika soli.
PRIPREMA
Rernu zagrijte na 220 stepeni. Tikvicu isijecite na sitne kocke. U veću posudu sipajte mlijeko, brašno, jaja i so, pa dobro izmiješajte i na kraju dodajte sir i tikvice. Smjesu rasporedite po namašćenom plehu ili vatrostalnoj posudi i pecite 20-25 minuta.
Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.