x

Saznajte razliku između muškog i ženskog mozga!

Ženski mozak je stalno aktivan, dok je muški mnogo mirniji. Žene osjećaju bol jače od muškaraca i osjetljivije su na dodir. Mehanizmi za bol su različiti zbog polnih hormona.

Ženski mozak je stalno aktivan, dok je muški mnogo mirniji. Žene osjećaju bol jače od muškaraca i osjetljivije su na dodir. Mehanizmi za bol su različiti zbog polnih hormona

Iako nedovoljno istražen, za mozak se zna da se različito ponaša kod žena i muškaraca. Naučnici sa Harvarda otkrili su da je muški mozak osam do deset odsto veći nego kod žena, te da su i pojedini njegovi dijelovi različite veličine kod jednog i drugog pola.

Tako su, primjera radi, dijelovi frontalnog režnja odgovorni za donošenje odluka i rješavanje problema, proporcionalno veći kod žena. S druge strane, kod muškaraca je veći dio mozga koji pomaže prostornoj percepciji i gdje se izaziva borba, što ukazuje da muškarci brže osjećaju opasnost i na nju brže reaguju.

Generalno posmatrano, ženski mozak je stalno aktivan, dok je muški mnogo mirniji. Žene osjećaju bol jače od muškaraca, zbog čega su osjetljivije na dodir. Mehanizmi za bol u mozgu su različiti zbog polnih hormona.

Muškarci su manje osjetljivi jer su od početka ``okupani u testosteronu koji ih štiti``, objašnjavaju naučnici. Iz istih razloga žene su tri puta više osjetljivije na migrenu u odnosu na muškarce. Osim toga, kod pripadnica nježnijeg pola lakše se aktiviraju moždani talasi povezani sa migrenom, tvrdi dr Endru Čarls.

Njegovo istraživanje o svjetlosti kao snažnom stimulansu migrenoznih bolova, pokazalo je da ova vrsta stimulansa kod muškarca mora da bude trostruko veća da bi proizvela istovjetan efekat kao kod žene sa migrenom.

Kada je riječ o memoriji, istraživanja su pokazala da žene bolje pamte od muškaraca. To je zato što posjeduju veću aktivnost u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za pamćenje. Međutim, dugoročno posmatrano, žene, ipak, u odnosu na muškarce više pate od demencije.

Zbog uticaja estrogena i testosterona na mozak, čak 20 odsto više žena umire i od Alchajmerove bolesti. Estrogen, inače, štiti žene od neurodegenerativnih promjena, dok kod muškaraca to radi testosteron. Međutim, smanjivanje nivoa testosterona za muškarce nije tako dramatično, kao kada je riječ o padu estrogena kod žena.

To se naročito ispoljava nakon menopauze kada žene postaju podložnije demenciji u odnosu na muškarce.

Izvor: novosti.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.