x

Schwarzwald torta!

Schwarzwald torta, ili udomaćeno švarcvaldica, ulazi u kategoriju kolača koji su se toliko udomaćili da smo mi odlučili svrstati ju u tradicionalne.

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 žumanjca
  • 10 dkg šećera
  • 13 dkg oraha
  • 1 kašiku oštrog brašna
  • pola kašike kakaa
  • 4 bjelanjaka
  • malo ruma za poprskati biskvit

Za nadjev:

  • 1 staklenka kompota od višanja (680g)
  • 5 dkg šećera
  • 1 puding od vanilije

Za premaz:

  • 0,5 l vrhnja za šlag

Priprema

Biskvit

Žumanjca dobro umutiti sa šećerom pa postupno dodavati mljevene orahe, brašno i kakao.

Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaca. Kalup za tortu namastiti i pobrašniti, uliti smjesu i peći 15 min na 180°C.

Nadjev

Višnje ocijediti, odvojiti 5 kašika soka od kompota i njime razmutiti puding i šećer, a ostatak staviti kuhati. Kad zavrije, ukuhati puding, maknuti s vatre i lagano umiješati višnje. Ohlađeni biskvit poprskati rumom, premazati nadjevom i ukrasiti tučenim vrhnjem i čokoladom.

Smeđi biskvit, crvene više i na kraju bijeli šlag dat će tipičan trobojni izgled schwarzwald torte.



Izvor: recepti.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.