x

Sedam godina smo čekali: Nakon Pjanića opet Pjanić!

Prvak Italije Juventus će igrati u polufinalu Lige prvaka, a Bosna i Hercegovina će nakon mnogo godina imati predstavnika u samoj završnici elitnog klupskog takmičenja.

Njegovo ime je Miralem Pjanić, fudbalski virtuoz sredine terena koji je, usudili bismo se reći, pomalo i podcijenjen u našoj zemlji. Pjanić je važan kotačić Allegrijevog moćnog torinskog stroja koji je u četvrtfinalu ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka uništio Messija i društvo.

 

Bosna i Hercegovina nije do sada imala veliki broj igrača u polufinalima Lige prvaka, a oni Bosanci i Hercegovci koji su učestvovali u samoj završnici ovog takmičenja čine odabrano društvo.

 

U sezoni 1992/1993 UEFA-ina Liga prvaka dobija ime koje nosi i danas, dok je od predhodne sezone u ovom takmičenju isproban novi sistem igranja. Radilo se o uvođenju grupne faze i sistema mini lige, ali se tek od sezone 1993/1994 Liga prvaka igra u formatu sličnom kakav poznajemo i danas. Upravo od ove sezone vrijedi pogledati koji su to bosanskohercegovački internacionalci nastupali u polufinalnim susretima ovog takmičenja.

 

Prvi nastup jednog bh. igrača u polufinalu Lige prvaka zabilježio je Muhamed Konjić. Već tada iskusni štoper u dresu francuskog Monaca upisao je nastup u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Juventusa. 

 

Konjić je odigrao čitav susret u Torinu koji je Juventus dobio rezultatom 4:1. Za Staru damu hat-trick je postigao legendarni Del Piero, dok je jedan gol dodao i Zinedine Zidane. Jedini gol Monaca postigao je Costinha. U revanš susretu Konjić nije nastupio, a Monaco je slavio 3:2, ali je, boljim ukupnim rezultatom, dalje prošao Juventus koji je u finalu snage odmjerio sa Real Madridom.

 

Hasan Salihamidžić je u dresu Bayern Minhena 1999. godine igrao polufinalne mečeve Lige prvaka protiv Dynama iz Kijeva. Prva utakmica u Ukrajini je završila rezultatom 3:3, a Salihamidžić je odigrao čitav susret. U Minhenu je, ipak, slavio Bayern i to sa minimalnih 1:0. Gol koji je bio dovoljan za prolaz bavarske ekipe u finale postigao je Mario Basler, a Salihamidžić je u igru ušao u 75. minuti umjesto Zicklera.

 

Naš bivši reprezentativac će nastupiti i u legendarnoj finalnoj utakmici protiv Manchester Uniteda. On će u igru ući u 87. minuti umjesto strijelca jedinog gola za Bayern, Maria Baslera. Nedugo nakon njegovog ulaska, zlatne izmjene Alexa Fergusona, Teddy Sheringham i Ole Gunnar Solskjaer, će u sudijskoj nadoknadi donijeti preokret i titulu Manchesteru.

 

Godinu poslije u polufinalu Lige prvaka srest će se dva Bosanca, Salihamidžić u dresu Bayerna, i Elvir Baljić u ekipi Real Madrida. Real Madrid je na Santiago Bernabeu golom Anelke i autogolom Jeremisa slavio sa 2:0 protiv Bayerna. Elvir Baljić je u igru ušao upravo umjesto Anelka u 80. minuti, dok je Salihamidžić igrao do 78. minute.

 

U revanšu Bayern slavi sa 2:1. Salihamidžič je u 60. minuti zamijenio Babbela, dok je Baljić ušao u 90. umjesto Stevea McManamana. Kraljevi su te sezone bili eevropski prvaci, u finalu su savladali Valenciju rezultatom 3:0, a Baljić je susret odgledao s klupe za rezervne igraače.

 

Popularni Braco je sljedeće sezone stigao i do naslova Lige prvaka sa Bayernom. On je odigrao oba polufinalna susreta koja je Bayern igrao protiv Reala. Bayern je slavio u prvoj utakmici nakon pogotka Elbera sa 1:0, dok su Bavarci bili bolji i u revanšu rezultatom 2:1.

 

Salihamidžić je igrao i u finalnom susretu u kojem je Bayern nakon penala slavio protiv Valencije.

 

U sezoni 2009/20010 dolazimo do prvog nastupa našeg Miralema Pjanića i ujedno posljednjeg nastupa nekog bh. igrača u polufinalu Lige prvaka. On je u dresu svog tadašnjeg kluba, Lyona, igrao protiv Bayerna iz Minhena.

 

Pjanić je prvi polufinalni susret igrao do 56. minute kada ga je zamjenio Makoun. U ovoj utakmici slavio je Bayern rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Robben. U drugoj utakmici Lyon je dočekao Bavarce na svom stadionu, ali kada su svi očekivali neizvjesnu utakmicu, fantastični Ivica Olić je hat-trickom obezbjedio Bayernu visoku pobjedu, a bavarski gigant se plasirao u finale koje će izgubiti od Intera. Pjanić je u ovoj utakmici igrao od 67. minute kada je zamjenio Cesara Delgada.

 

Miralem je tu sezonu Lige prvaka odigrao odlično, a u osmini finala je postigao i odlučujući gol protiv Real Madrida. Pjanić je tada na Bernabeu pogodio za 1:1 u 75. minuti, što je bilo dovoljno za prolaz Lyona u četvrtfinale, s obzirom da je prva utakmica završena minimalnom pobjedom francuske ekipe. Pogađao je Pjanić, nešto ranije, i u grupnoj fazi, i to u oba susreta Lyona protiv mađarskog Debrecena.

 

Sedam godina čekala je Bosna i Hercegovina da ima predstavnika u polufinalu Lige prvaka i ponovo je to Miralem Pjanić, a da li će sjajni veznjak predstavljati našu zemlju i u finalu elitnog klupskog takmičenja ostaje da se vidi.

 

Izvor: Sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.