x

Sedam opasnih nuspojava zbog prevelikog konzumiranja kafe!

Međutim, kad je zdravlje u opasnosti, vrijeme je da razmotrite svoje navike. Dok suptilna količina kafe može da popravi vaše pamćenje i neurološko zdravlje, pretjerivanje sa omiljenim lateima i mokama može da poremeti vaše tjelesne funkcije. Mislite da ste dosegli tu granicu? Provjerite da li imate neki od ovih čudnih i zastrašujućih simptoma.

1. Preskakanje srca: “Kofein je stimulans koji djeluje na centralni nervni sistem i koji može da ubrza otkucaje srca”, kažu stručnjaci, “a oni koji ga unose previše počeće da osjećaju preskakanje srca.”

 

2. Nervoza i podrhtavanje: Drhtavica, nemir, nervoza – ovako otprilike izgleda ovaj simptom. Kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona poput adrenalina, koji kod čovjeka spriječava umor, ali može i da izazove nervozu.

 

3. Previše posjeta toaletu: Kofein se ponaša kao blagi diuretik i može da podstakne određene ljude na češće uriniranje. Ovo može da bude više neprijatno nego strašno, ali to može i znači da se hranljive materije na apsorbuju kako treba jer se tečnost kroz organizam kreće prebrzo.

 

4. Bol u stomaku: Kofein može da stimuliše gastrointestinalni trakt, što može da dovede do nervoze, mučnine, pa i dijareje. Opet, ovo može da bude jako neprijatno i dosadno. Kafa može da odnese sadržaj iz vašeg želuca, ali i da usput napravi ozbiljne probleme.

 

5. Anksioznost: Ako vas vaša jutarnja radost čini anksioznim i nervoznim umjesto mirnim i osjveženim, možda biste mogli da razmislite da prestanete da je pijete ili da se preusmerite na čaj. Simptomi anksioznosti mogu da se pogoršaju, ako pretjerate s kofeinom.

 

6. Gorušica: Visok nivo kiseline u kafi može da izazove gorušicu i lošu probavu kod nekih ljudi. Posjetite svog ljekara i smanjite broj šoljica kafe dnevno, pa vidite da li se stanje poboljšalo.

 

7. Nesanica: Kafa može da nas razbudi, ali i da nas udalji od preko nam potrebnog sna. Kofein cirkuliše vašim tijelom nekoliko sati nakon što ste ga popili i može da utiče na vaše prevrtanje po krevetu u besomučnim pokušajima da utonete u san. Ne pijte kafu prije odlaska u krevet i pokušajte da sa čajem od kamilice ublažite svoj nemir.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.