x

Sedam trikova u kuhinji koje će vam spasiti živce i novac!

Sitnice koje nas često iritiraju i uzrokuju nepotreban gubitak vremena usko su vezane uz kuhinju. Tako smo u stanju zagorijeli lonac baciti nakon neuspješnih ribanja, ili ostati bez omleta zbog komadića ljuske jajeta u njemu.

Za takve i niz drugih sitnica pronašli smo jednostavna rješenja koja vas neće učiniti masterchefom u kuhinji ali će vam spasiti vrijeme i živce.

 

1. Kako spasiti voće od propadanja?

Nakon što voće odstoji na sobnoj temperaturi više od dan ili dva ulazi u fazu ubrzanog zrenja i postaje mekano. No svaki takav plod itekako je iskoristiv, čim počinje gubiti boju i oblik, a ne planirate ga takvog jesti operite ga, ogulite i nasjeckajte na komadiće, takvo pripremljeno pospremite u vrećice i u zamrzivač. Na ovaj način nadohvat ruke će vam biti osnovni sastojci za zdrave napitke i deserte.

 

2. Kako otvoriti ljusku pistacija?

U vrećici slasnih grickalica većinu sadržaja čine iritantni plodovi pistacija zatvoreni unutar tvrde ljuske koju najčešće pokušavamo pregristi zubima. Puno lakše rješenje je korištenje polovice ljuske već otvorenog pistacija, jednostavno je ugurajte u najmanji otvor nedovoljno otvorenog pistacija, okrenite je poput ključa i ljuska će se otvoriti.

 

3. Kako komadić ljuske izdvojiti iz razbijenog jajeta?

Nakon što jaje razbijemo često se događa da se ljuskica raspadne u male dijelove, a upravo takvi sitni komadići nas znaju dovesti na rub živaca jer ih nikako ne uspijevamo ukloniti. U tom malom pothvatu pomaže malo vode, naime dovoljno je žlicu namočiti u vodi i njeziniom gornjim dijelom prijeći preko ljuske koja će se u trenutku prilijepiti.

 

4. Kako spasiti zagorjeli lonac?

Čak i lonci napravljeni od najkvalitetnijeg nehrđajućeg čelika za kuhanje znaju pocrniti i dobiti fleke od kuhanja. Često pokušaji pranja takvih površina završe neuspješno, no uz malo strpljenja lonac može ponovno zablistati kao nov. Naime dovoljno je da lonac poprskate sredstvom za čišćenje pećnice i ostavite nekoliko sati da djeluje, prljavština će nestati a lonac nakon toga isperite u limunskoj kiselini kako bi uklonili ostatke agresivnog sredstva za čišćenje.

 

5. Kako omekšati stvrdnuti smeđi šećer?

Smeđi šećer s vremenom postaje tvrd jer gubi vlagu iz svog sadržaja. U prvobitno stanje možete ga tako da u mikrovalnu pored posude sa šećerom stavite šalicu vode te stavite na visoku temperaturu na tri minute. Šećer možete staviti u zdjelu te pokriti duplim slojem vlažnih papirnatih ručnika, a potom sve skupa zamotati u foliju i ostaviti da odstoji preko noći.

 

6. Kako ukloniti mrlje s drvene daske za rezanje?

Kako biste se riješili mrlja, po dasci pobacajte sol te je istrljajte limunom. Pomiješajte ocat i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu te njom dobro istrljajte i prebrišite dasku. Dasku isperite vodom i osušite krpom te na kraju premažite tankim slojem ulja i ostavite da se osuši, što će djelovati kao zaštitni sloj na površini protiv novih stvaranja mrlja.

 

7. Kako brzinski omekšati tvrdi maslac?

Pravite li kolač i netom prije dodavanja doze maslaca shvatite kako ste ga zaboravili izvaditi iz hladnjaka jednostavno ga narežite na komade i stavite između dva lista masnog papira. Kuhinjskim valjkom ili staklenom bocom prijeđite preko maslaca koji će u rekordnom periodu postai mekan i lak za upotrebu.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.