x

Seksistička studija koja je šokirala žene!

Grupa takozvanih stručnjaka iz Velike Britanije, koju, sigurni smo, čine muškarci tvrdi da su žene pedesetih godina imale vitkije figure i to, zamislite, zato što su radile više kućnih poslova.

Naime, istraživanje je uključivalo 8.000 anketiranih muškaraca i žena, a u obzir se uzimao dnevni unos kalorija i centimetri u struku ispitanika koji su se kasnije poredili sa statistikom ljudi iz 1952. godine. 

Prije tačno 60 godina obim ženskog struka u prosjeku je iznosio 71,12 cm, dok je današnji prosjek 86,36 centimetara, što je nevjerovatnih 15 centimetara više. 

Ovi stručnjaci tvrde da uzrok tome što su žene u prosjeku deblje nego pedesetih godina prošlog vijeka, jeste činjenica da su žene tada sagorijevale i do hiljadu kalorija dnevno radeći kućne poslove, a današnjim ženama oni su uveliko olakšani zbog raznih aparata i pomagala koje imamo. 

Studija koja je sprovedena 1965. godine pokazala je da su nezaposlene žene tada trošile 25,7 sati nedjeljno na poslove u kući uključujući i brigu o djeci dok su žene u 2010. godini na kućne poslove trošile ``svega“ 13,3 sati. 

Mnogi su ovu studiju nazvali seksističkom i pogrešnom, ali dr Ros Altman, koji je vodio ovo istraživanje, rekao je da rezultati imaju logike, jer 1950. godine većina žena nije imala mašinu za pranje veša i da su žene samo održavanjem kuće trošile značajan broj kalorija u toku dana. 

Prema ovome, ne treba da se zamaramo tertanama, trčanjem i dijetama, sve što treba da uradimo jeste da idemo na posao i održavamo domaćinstvo na staromodan način.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.