x

Selektor kadeta SAD-a za Klix.ba govorio o bh. igračima i najvećim NBA zvijezdama!

Selektor kadetske košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Don Showalter specijalni je gost petog međunarodnog sportskog simpozija Simposara koji će se od 27. do 30. oktobra održavati u Sarajevu. Čovjek koji na klupi U16 i U17 selekcije Amerike na svjetskim i američkim prvenstvima ima učinak od 50 pobjeda u 50 utakmica te osvojenih maksimalnih osam zlatnih medalja za naš portal je govorio o mnogim zanimljivim temama iz svijeta košarke.

Showalter će se pridružiti plejadi velikih imena koja su na dosadašnjim izdanjima Simposara podijelila svoja znanja i iskustva iz uspješnih sportskih karijera.

 

Ugledni američki trener već rekordnih sedam godina uzastopno dobija nagradu za najboljeg razvojnog trenera SAD-a, a pod njegovim vodstvom stasala su mnoga poznata imena iz NBA lige (Jabari Parker – Milwaukee Bucks, Andre Drummond – Detroit Pistons, Justin Anderson – Dallas Mavericks, Rhonde Hollis-Jefferson – Brooklyn Nets ,Johnny OBryant – Milwaukee Bucks, Tony Wroten – Philadelphia 76er’s, James McAdoo – Golden State Warriors, Doug McDermott – Chicago Bulls ,Kyle Anderson – San Antonio Spurs...)

 

``Mlađe igrače treniraš, seniorima rukovodiš``

 

Njegov uspjeh od 50 pobjeda u 50 utakmica na svjetskim i američkim takmičenjima (prvenstvo Sjeverne, Srednje, Južne Amerike i Kariba) okrunjen sa osam zlatnih medalja - po četiri na oba takmičenja - govori sam za sebe.

 

``Dio tog uspjeha je taj što imamo mnogo talenata. Drugi dio je taj koji uvijek spominjem, a radi se o tome da kada igramo protiv ostalih timova, recimo iz Evrope koja ima vrlo dobre ekipe, imamo dobar izazov kada bismo igrali samo pet protiv pet igrača. Ali, pošto mi imamo snažnu klupu, tu dolazi prednost. I gradimo jak tim. Ne mislimo samo o biranju najboljih igrača, nego o biranju igrača da biste dobili najbolji tim``, opisuje Showalter tajnu američkog uspjeha u kadetskoj kategoriji.

 

 

Već 42 godine Showalter radi sa srednjoškolskim uzrastima i ne namjerava ići dalje od toga iako je i ranije imao priliku okušati se i sa seniorima.

 

``Mnogo ljudi me to pita. Osjećam da je treniranje igrača od 16 i 17 godina zaista treniranje, jer kada dobijete starije igrače onda ih vi nužno ne trenirate, nego rukovodite njima. Ja više volim trenirati i mislim da više mogu utjecati na njihove košarkaške mogućnosti kad imaju 16 ili 17 godina nego kada su seniori. Imao sam šansu pratiti starije igrače, ali sam radije ostao sa mlađima. Kada trenirate dječake od 14, 15, 16 ili 17 godina, tada razvijate umijeće. Kada ostare, onda igrači već imaju umijeća koja postanu navika, a navike je teško promijeniti. Vjerovatno postoje neki treneri u omladinskim kategorijama koji su bolji od onih u seniorskim. Jer, mi moramo uzeti igrača onakvog kakav dođe i ne možemo birati kao treneri u seniorskoj kategoriji koji mogu birati igrača za svoj sistem i rezultat. Mi ih uzmemo i pravimo igrače od njih``, govori Showalter o razlici između trenera u omladinskim i seniorskim kategorijama.

 

``Sa LeBronom sam radio kada je imao 16 godina``

 

Showalter redovno predaje i trenira dječake i tinejdžere na košarkaškim kampovima gdje je do sada trenirao najzvučnija imena iz svijeta košarke, a među njima je i LeBron James.

 

``Kada sam prvi put radio sa njim na festivalu za mlade igrače imao je oko 16 godina i tada vjerovatno nije bio mnogo poznat, a znali smo da je dobar, jer smo ga viđali i prije. Ali, na tom festivalu smo vidjeli koliko je zaista dobar pošto je tada bilo još dobrih igrača kao što su Chris Paul, Carmelo Anthony... Zbog toga što je James na tom festivalu bio jedan od boljih, znali smo da je poseban. Već tada je imao napredniji fizički okvir. Bio je veći i snažniji i to mu je očigledno pomoglo da se takmiči na visokom nivou``, prisjeća se naš sagovornik.

 

``Nurkić je ostavio utisak u Denveru, Musa ima mentalnu čvrstoću za visoki nivo``

 

Neizbježna tema su igrači sa balkanskog poluotoka, posebno Bosanci i Hercegovci. Showalter je na minulom U17 Svjetskom prvenstvu u Španiji imao priliku pogledati Džanana Musu koji je bio najbolji strijelac prvenstva i član najbolje petorke, a prateći NBA primijetio je Jusufa Nurkića.

 

 

``Nurkić je zaista ostavio utisak u Denveru. Dobar je igrač, mlad je i mnogo radi. Musin mentalitet je da pogađa. Zna kako pogoditi, dobro šutira i vrlo je vješt. Mogu reći da ima mentalnu čvrstoću da igra na visokom nivou``, kazao je Showalter.

 

Posebne vrline našeg sagovornika, prema riječima njegovog pomoćnika Milesa Simona, su komunikacija sa mladim igračima i njegovo umijeće da im usadi pobjednički mentalitet, pri čemu koristi mnoge izreke ili, kako on to voli kazati, koristi ``bombone za um``.

 

Šta je ``bombona za um`` i šta bira iz mora statističkih podataka

 

``Mi to zovemo `bombona za um`. Recimo, jedna od prvih stvari koje im govorim je da budu vođeni svojim snovima. Imaš san i samo zato što ga imaš ne znači da ćeš uspjeti, ali vas to mora voditi da budete bolji svaki dan. To je primjer `bombone za um` i imamo svaki dan po jednu različitu koju govorimo. Mislimo da je to jedna od stvari koja nam pomogne da stvaramo tim``, pedagoški opisuje Showalter.

 

Pošto se već decenijama bavi trenerskim poslom, Showalter je prava osoba koja može uporediti današnje pripreme za utakmice od nekadašnjih, jer današnji statistički podaci koji su dostupni trenerima su neuporedivo veći od onih od prije, recimo, 20 godina. Showalter se odlično snalazi u tome i zna šta mu treba za pobjedničku formulu.

 

``Statistički podaci su doživjeli eksploziju i skoro da postoji previše informacija. Ja gledam na stvari bazirane na timu. Naprimjer, pratim kakav je procenat šuta nakon tri odrađena pasa. Tako onda možemo kazati igračima: `Pogledajte, nakon jednog pasa mi pogađamo samo 35 posto šuteva, ali nakon tri pasa procenat iznosi 70 posto`. Dakle, više radimo na taj način. Gledamo više timski nego individualno. Ali, kada skautiramo igrače, onda gledamo individualnu statistiku i podatke poput onog s koje pozicije postiže najviše poena. Ipak, za mene je to i dalje jednostavno. Ne pratim puno analitičke podatke kao što možda neki treneri rade. Više volim gledati igrača, jer on nekada može izgledati drugačije nego što analitika govori``, jasan je Showalter.

 

``Kobe je letio za Chicago u ponoć da bi trenirao šut, pa se vraćao i igrao meč``

 

Radeći na Nikeovim kampovima Showalter je imao priliku upoznati i one najveće košarkaše, a to su naravno Michael Jordan i Kobe Bryant. Njihova nepresušna volja za pobjedom je osobina koju Showalter ističe u prvi plan.

 

 

``Imao sam priliku upoznati mnoge velike igrače. Kobea i Michaela Jordana sam upoznao, jer njima je Nike sponzor, a ja sam radio na Nikeovim kampovima. Oni su vrlo otvoreni i izgledaju kao normalni momci, ali nekada to zaboravite, jer mislite da su nedodirljivi. Mnogo su usmjereni i fokusirani na pobjeđivanje. I bili su vrlo podobni da ih trenirate, jer oni su željeli dati što bolje od sebe. Vrlo su ozbiljni u tome. Bili su više podobni za treniranje nego što se to čini osobama koje prate košarku izvana``, govori uspješni američki trener.

 

Da bi navedeno potkrijepio primjerom, Showalter je otkrio jedan od načina na koje je Bryant brusio svoje vještine.

 

``Kobe je jednom imao problema sa šutem u mečevima play offa. Tada je između utakmica letio za Chicago. Letio bi u ponoć nakon utakmice i išao jednom treneru kojem je vjerovao, radio bi s njim na šutu te bi se potom vratio avionom i igrao utakmicu naredne noći. Takve stvari nisu normalne. Imao je takav nagon da bude siguran da mu se neće ponoviti još jedna loša utakmica``, kazao je Showalter.

 

Izvor: klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.