x

Šemsa Suljaković: ``Južni vetar`` - nikada!

Pošto sam rođena s crnom kosom od ranog djetinstva zvali su me Mrka Moja direktnost i impulsivnost je nešto što bih rado promijenila kod sebe

Fragmente najranijeg djetinjstva, folk diva Šemsa Suljaković slabo pamti. Ali, dodaje, sa nekom posebnom radošću ih se sjeća. Prva asocijacija na djetinjstvo u rodnom Maglaju su - ni traga raskoši!

- Bila su to teška i oskudna vremena, a mnogobrojna porodica. Jednostavno, jedva da se preživljavalo. Onog čega se sa radošću sjećam je dječija bezbrižnost i puno iskrene ljubavi koja me je okruživala - počinje svoju priču za ``Express`` jedna od vodećih dama bh. folka. 

 

 Poštenje iznad svega

Da li ste ikada imali neki nadimak, kako su Vas u to vrijeme zvali?

- Porodica u kojoj sam odrasla, pored moje majke Habibe i oca Salke, činile su moje četiri sestre i tri brata. Pošto sam rođena s crnom kosom od ranog djetinstva zvali su me Mrka. Tim nadimkom nikada me niko nije zvao osim članova moje uže porodice i familije.

 

Koje ste najvažnije lekcije o životu naučili u mladosti i od koga?

- Mnogo je ``lekcija`` koje sam naučila od rane mladosti. Trebalo bi puno prostora da bih sve ono naučeno nabrajala. U prvom redu, za razliku od mojih vršnjakinja, nisam provodila mnogo vremena igrajući se u slobodnom vremenu, jer ga nisam ni imala. Kod moje majke je rad bio osnova. Kako za mene tako i za moje sestre. Biti sposobna i jaka za svaki problem, bile su njene upute. A sve bez pogovora. Poštenje je bilo iznad svega.

 

 Koji događaj je bio početak Vaše velike pjevačke karijere i kakva je bila Šemsa kao početnica na pjevačkom podijumu?

- Sve se desilo sasvim slučajno. Sjedila sam u jednoj kafani u kojoj je moja prijateljica pjevala. Ona je prva registrovala moj talenat, ostavila je uključen mikrofon na stolu za kojim sam sjedila i, pretpostavljate, dok je ona pjevala ja sam za njom pjevušila i ne primjetivši da je ona prestala da pjeva a da se u kafani čuo samo moj glas. Prisutni su se oduševili. Nakon tog događaja počela sam da radim u toj kafani. Eto, tako je izgledao moj prvi kontakt sa mikrofonom i scenom.

 

 Ko Vam je u karijeri dao najbolje savjete i podršku?

- Prvi moj profesionalni ``dodir`` sa muzikom bila je saradnja sa meni dragim kolegom Šabanom Šaulićem koji je zajedno sa Radetom Vučkovićem autorom mog prvog singla ``Otišla je ljubav s našeg kućnog praga``. Od te numere otpočeo je i moj uspjeh u muzici. Naravno, nije falilo ni njegovih prijateljskih savjeta i podrške. U to vrijeme ne mogu reći da nije bilo dobronamjernih iskusnijih kolega od kojih sam dobila savjete vrijedne pomena. Ali ne u nekoj pretjeranoj varijanti.

 

 Kad sada pomislite na ``Južni vetar``, imate asocijaciju na...?

- Prijateljstvo! Lijepe dane i još ljepša druženja. Sjajne turneje. Život i vrijeme provedeno uz ``Južni vetar`` je nešto čega se radošću prisjećam jer bili smo kao porodica. Ni trunke rivaliteta i ljubomore nije bilo između nas. Funkcionisali smo besprijekorno.

 

Koja pjesme iz Vašeg repertoara najviše otkrivaju Vašu dušu?

- Moje pjesme nisu autobiografskog karaktera. Ipak, svaki interpretator traži bar djelić sebe u njima što će reći da svaka pjesma u sebi nosi djelić mog života. Možda zazvuči stereotipno, ako vam kažem da je svaka pjesma meni podjednako draga. Ne znam da bih mogla neku izdvojiti kao posebnu jer ako bih to učinila onda bih našla onu koja me veze za neke teže periode mog života.

 

Mnogim pjevačkim zvijezdama ste bili i ostali idol: imate li prijatelje na estradi?

- To je znak da nisam uzalud provela tolike godine sa muzikom i pjesmom. Da budem uzor nekome  u ovom poslu je  i moja pobjeda. Mogu reći da sam zbog toga presretna. Što se tiče prijetelja na estradi, ja sve svoje kolege smatram prijeteljima. One sa kojima sam najduže vremena provela a to su članovi JV-a još uvijek smatram najiskrenijim prijateljima.

 

 Počeli ste da se uspinjete zvjezdanom stazom u vrijeme Jugoslavije, a zatim se raspala država. Da li je to imalo posljedica na Vašu karijeru? 

- Ne samo ja koja sam u tom periodu živjela u Austriji, nego sve moje kolege iz branše osjetili smo itekako to teško breme previranja oko nas. Ne da je bilo teško nego i više od toga. I bolno! Svi smo slabo radili, zapravo slabo zarađivali. Ali, eto preživjelo se. Rez u mojoj karijeri ako govorim samo o sebi, je postojao. No, vrlo brzo nakon mog poratnog povratka u Sarajevo opet mi je krenulo nekom uzlaznom putanjom. I vratila se ponovo ona stara Šemsa Suljaković, do dana današnjeg je tako.

 

 U kojem gradu sada živite i kako izgleda Vaša svakodnevica kad nemate nastupe, šta Vam je merak za dušu koji ne propuštate?

- Malo živim u Sarajevu, malo u Švedskoj gdje je cijela moja familija a najviše po gostovanjima diljem svijeta. Što se tiče svakodnevnice, one što nazivamo slobodno vrijeme provodim uz svoj hobi cvijeće i ćivotinje. Šetnja me također relaksira i opušta, a merak je druženje sa meni dragim prijeteljima sa kojim se i proćaska, pa i zapjeva.

 Da li biste voljeli da se velike zvijezde ``Južnog vetra`` među kojima ste i Vi, opet okupe na nekom koncertu, CD-u...?

- Okupili smo se u više navrata ali na TV gostovanjima. Jednom smo nastupili svi zajedno u Sloveniji i bilo je više nego dobro. A što se tiče CD-a ne vjerujem više nikada, ali imamo zajedničku numeru naslovljenu ``Jači nego ikad`` koja je doživjela dobru prođu.

 

Različiti su podaci o broju Vaših tiraža, možete li mi napisati barem približan broj prodatih nosača zvuka?

- Koliko god da se trudila ni približan podatak vam ne bih mogla kazati. Jednostavno, nikada o tome nisam  vodila računa. Ono što znam a vezano je za uspjehe mojih ploča, kaseta i CD-ova jesu mnogobrojna priznanja i nagrade kojima također ni sama ne znam broja.

 

Radim koliko hoću

 Koje svoje mane biste voljeli da promijenite?

- Moja direktnost i impulsivnost je nešto što bih rado promijenila kod sebe. Neko kaže da je to vrlina. Ja se sa tim ne bih složila.

 

 Da li biste opet izabrali pjevačku profesiju?

- Još sto života da mi dragi Bog podari, uvijek bih se opredijelila za pjevanje. Tu sam što rekli svoj na svome. To znam najbolje da radim. Tako kažu.

 

Kako vidite sebe u narednim decenijama?

- U životu nikada nisam se osvrtala ka prošlosti. Isto tako ne volim da gledam u neku dalju budućnost. Što se tiče nekih planova u skorije vrijeme namjeravam da sa određenim doziranjem nastupam i ponešto snimim. Ništa pretjerano jer ja sam, inače, praktikovala da radim onoliko koliko hoću a ne onoliko koliko mi se nudi.

 

 Nova pjesma - dar fanovima

 Planirate li uskoro novi singl, CD?

- Albumi više nisu u ``modi``. To je neisplativo, ne samo za mene nego i za sve pjevače. Novi singl planiram snimiti. Nova pjesma nije nešto što mi je potrebno, nego jednostavno to je dar mojim fanovima.

 

Sretna žena 

Kad se osvrnete za dosadašnjim svojim životom pomislite...?

- Sretna sam i ponosna žena. To kazuje sve.

 

Izvor: expressmag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.