x

Šest izvora zaraze u vašoj kuhinji!

Bakterije u kuhinji se kriju i tamo gdje najmanje očekujete.

Gljivice u mašini za sudove 

Studija sprovedena 2011. godine pokazala je da u 60 odsto domaćinstava mašina za pranje sudova ima neku vrstu gljivica na ivicama vrata. Da biste se oslobodili bakterija i gljivica koje se tu zadržavaju, obrišite unutrašnjost mašine mješavinom sirćeta i tople vode. Ivice i teško dostupna mjesta oribajte četkicom za zube. Takođe, dobro je da jednom mesečno u mašinu stavite posudu u koju ste sipali sirće i uključite je. 

 

Jaja u vratima frižidera 

 

Vrata su najtopliji dio frižidera jer su udaljena od hladnjaka. Da biste sprečili da se jaja brzo pokvare, držite ih na najnižoj polici u frižideru, koja je i najhladnija. 

 

Prljav sunđer za sudove 

 

Iako čudno zvuči, 99,9 odsto bakterija sa sunđera ćete ukloniti tako što ćete na njega sipati malo sirćeta i limunovom soka i ubaciti ga u mikrotalasnu peć na 60 sekundi. Takođe, možete ga očistiti i tako što ćete sipati malo izbeljivača na sunđer i oprati ga u mašini za sudove. 

 

Prljava kuhinjsku krpu 

 

``Koliko god da temeljno čistite kuhinju, ako koristite `prljavu` krpu za sudove, na taj način raznosite stotine hiljada bakterija po cijeloj kuhinji. Idealno bi bilo da svaki put kada brišete sudove, uzmete čistu krpu ili korišćenu potopite u izbeljivač i ostavite da se osuši``, savjetuje Keli Rejnolds sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni. 

 

Aparat za kafu 

 

Mnogi smatraju da je dovoljno to što kafa prolazi kroz unutrašnjost aparata, ted a se ne mora čistiti. Trebalo bi da aparat perete vodom svakog dana, kao i da jednom mesečno očistite aparat za kafu mješavinom vode i sirćeta, kako biste sprečili razvoj bakterija. 

 

Prljav filter u aspiratoru 

 

Mnogi u kuhinji imaju aspirator koji upija mirise, ali ne znaju da bi povremeno trebalo da očiste filter. Najbolje je da sunđer koji se nalazi unutra jednom mesečno izvadite i potopite u toplu vodu i deterdžent. Malo istrljajte, isperite i osušite.

 

Izvor: mondo.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.