x

Šest načina da lako pobijedite stres!

Stres je postao dio naše svakodnevice, ali postoji način kako da se sa tim izborite i barem malo sebi olakšate.

Dr Merilin Glenvil kaže da postoji dosta načina da se borite protiv stresa - od unošenja određenih namirnica, do vježbanja u pravo vrijeme.

 

Jedite malo i često

Dr Glenvil kaže da je održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi, ključ u borbi protiv stresa. ``Opadanje nivoa šećera u krvi do kojeg tokom dana dolazi zbog velikih pauza između obroka ili zato što ne jedete odgovarajuću hranu, stimuliše oslobađanje hormona stresa``, objašnjava ona. ``Hormon stresa može glukozu koja se skladišti u jetri da vrati natrag u krvotok. To je razlog zašto osjećate nervozu kada padne nivo šećera``.

 

Smijeh

Glasno, iskreno smijanje je najbolji lijek za stres, kaže dr Merilin. Smijeh povećava nivo energije, smanjuje nivo stresa, poboljšava imuni sistem i povećava prag tolerancije na bol. Stimuliše oslobađanje endorfina, hemikalije koja čini da se osjećamo srećnim i opuštenim. Smijeh snižava nivo hormona stresa - adrenalina i kortizola, što znači da vam je svakodnevno potreba ``partija`` smijeha.

 

Vrijeme za trening

``Ne bi trebalo da vježbate intenzivno prije odlaska na spavanje jer će se povećati nivo adrenalina, pa ćete teže zaspati. Osim toga, ako vam je trening previše naporan, umjesto da vam da energiju, izmoriće vas``, kaže dr Glenvil. Ona preporučuje da se ujutru bavite aktivnostima poput trčanja ili aerobika, a da veče odvojite za laganije fizičke aktivnosti. ``Za kraj dana su idealni šetnja ili joga, koje će vam pomoći da protegnete mišiće i psihički se opustite``.

 

Jaja za jutro

Doktorka kaže da je konzumiranje jaja ujutru sjajan način da na početku dana podignemo nivo serotonina u tijelu. ``Tijelo proizvodi serotonin od triptofana, koji se nalazi u mliječnim proizvodima, ribi, bananama, soji, bademima i kikirikiju. Kombinacija ovih namirnica sa ugljenim hidratima, poput braon pirinča, hljeba od žitarica ili ovsene kaše, stimuliše oslobađanje insulina i triptofana``.

 

Napravite pauzu

Idealno je da napravite pauzu samo nekoliko minuta, na nekom tihom mestu, i duboko udahnete nekoliko puta, kako biste umanjili stres. Zadržite dah pet sekundi, stegnite mišiće, izdahnite i opustite mišiće.

 

Kofein nije samo u kafi

``Kofein stimuliše oslobađanje hormona stresa, zbog čega postajete nervozniji``, objašnjava dr Merilin. Ona ne preporučuje da odjednom prestanete da unosite kofein jer to može izazvati posledice - glavobolju, osjećaj umora, depresiju... Umjesto toga, savjetuje da postepeno smanjujete količinu kofeina koju unosite.

 

Imajte na umu da se kofein ne nalazi samo u kafi i čaju. Čokolada sadrži supstancu sličnu kofeinu, teobromin, koji ubrzava rad srca, uzrokuje anksioznost, nesanicu.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.