x

Shiitake gljive lijek protiv HPV-a?!

Ekstrakt japanskih gljiva shiitake pokazao se idealnim saveznikom žena – dokazano je uspio uništiti HPV virus!

 

Gljive mogu biti nutricionističko obogaćenje našeg jelovnika, a također mogu učiniti puno dobra za naše zdravlje. Najnovije američko istraživanje pokazalo je kako ekstrakt japanskih gljiva shiitake može uništiti HPV virus, vodeći uzrok raka grlića maternice, piše Ordinacija.hr.

Istraživači Centra za zdravstvene nauke Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teksasu proučavali su laboratorijske miševe i zaključili kako ekstrakt iz gljiva shitake AHCC može imati veliku ulogu u budućnosti i spriječiti maligne bolesti povezane s HPV-om. Naime, ovaj je ekstrakt gljiva uspio uništiti viruse u roku od 90 dana, a također je smanjio stopu rasta tumora grlića maternice.

 

"AHCC je uobičajen nutrcionistički dodatak koji se dobro podnosi, a koji se u Japanu koristi već desetljećima. Vrlo sam uzbuđena što tražim nutricionistički pristup za liječenje infekcije HPV-om", komentirala je Judith Smith, voditeljica studije prezentirane na nedavno održanom 45. Kongresu o ženskom raku u Tampi.

 

Gljive sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga ostavljaju osjećaj sitosti dugo vremena pa niste stalno gladni. To će spriječiti stalnu želju za nezdravim grickalicama. Gljive sadrže veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana te minerala (kalij, željezo, cink i kalcij). Gljive su jedine namirnice biljnog porijekla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

 

Znate li šta je to HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

 

Izvor: radiosarajevo.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.