x

Sigurno nikad niste čuli za ovo mjesto, ali će vas oduševiti!

Akkurum je područje koje se nalazi na desnoj obali rijeke Chulyshman, u Ruskoj regiji Altaj. Uopšteno, „kurums“ su velike gromade nastale usljed erozije i uticaja atmosferilija, koje možemo naći i u Kapadokiji i pustinjama Sjeverne Amerike, ali nismo odoljeli podijeliti sa vama par lijepih fotografije...

Najzanimljivija činjenica vezana uz ovo gljivoliko kamenje je to da se ono polako, ali konstantno kreće niz padinu planine.

 

Ove neobične formacije neodoljivo podsjećaju na gljive. Glava ``gljiva`` formirana je kao svojevrsni kišobran na kamenim formacijama. Kako vrijeme prolazi mekši dio oko baze polako nestaje pod uticajem vode, a „gljive“ rastu. 

 

Formacije, koje mogu biti visoke i do 5 metara, svake godine privlače hiljade turista. Nažalost, one polako nestaju i u dogledno vrijeme neće ih više biti. Na njihov nestanak utiču i druge prirodne pojave.

 

Tako je u zemljotresu koji se desio 2003. godine otpalo nekoliko „glava“. Geolozi smatraju da naši unuci više neće imati prilike uživati u ljepotama ove doline, pa se lijepo polako zaputite u unutrašnjost Azije i uživajte u gljivostijenama sopstvenim očima!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.