x

Šimpanze imaju bolje pamćenje od ljudi!

Šimpanze mnogo bolje rješavaju složene testove pamćenja nego ljudi, pokazala je višegodišnja japanska studija.

U razgovoru za ``Gardijan`` primatolog Tetsuro Macuzava, profesor na Univerziteu u Kjotu, rekao je da je nakon gotovo četiri decenije istraživanja došao do neoborivog zaključka da šimpanze imaju mnogo bolje kratkoročno pamćenje od ljudi. 

``Na temelju kognitivnih testova zaključili smo da šimpanze imaju izuzetno pamćenje`, rekao je Macuzava. `Već na prvi pogled mogu da zapamte stvari`, dodao je. 

Japanski naučnik vjeruje da su ljudi, kako su razvijali određene saznajne sposobnosti poput jezika, gubili superiorne mogućnosti pamćenja drevnih zajedničkih predaka majmuna i ljudi. 

``Naši su preci možda imali čak i fotografsko pamćenje ali su ga izgubili tokkom evolucije kako bi razvili nove vještine. 

Da bismo dobili nešto, moramo nešto i da izgubimo``, objasnio je. Macuzava je 2007. godine objavio istraživanje u kojem je uporedio pamćenje studenata s pamćenjem odrasle ženke šimpanze i njena tri petogodišnja mladunca.

Učesnicima testova su na ekranu osjetljivom na dodir na različitim pozicijama bili prikazivani brojevi od 1 do 9. Majmuni su prije ispita naučili poredak brojeva od manjih prema vijećima. Mlade šimpanze uspjele su da zapamte lokacije brojeva bolje od ljudi i svoje starije majke. 

Mladunci, a naroćito Ajumu koji danas ima 13 godina, postigli su odlične rezultate čak i kada su testovi kasnije dodatno zakomplikovani, skup brojeva povećan na 19, a vrijeme za njihovo rješavanje skraćeno. 

Stručnjaci smatraju da ovakva radna memorija majmunima, koji s nama dijele 98,8 posto gena, omogućava da se uspješno kreću kroz guste šumske krošnje i u njima pronalaze voće. Takođe im pomaže da donesu taktičke odluke kada se suoče s protivničkim grupama šimpanzi. 

``One moraju da vide koliko je protivnika pred njima i odluče hoće li da krenu naprijed ili da stanu. Ove odluke mogu biti pitanje života ili smrti`, objasnio je japanski primatolog.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.