x

Sjajni Kikanović predvodio košarkaše do trijumfa na Islandu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom na Islandu (78:70) okončala je kvalifikacije za Eurobasket 2015. godine. Na najljepši način.

Naši košarkaši su u Skenderiji prije nekoliko dana savladali Veliku Britaniju i tako su osigurali plasman na Eurobasket, pa večerašnji susret nije nosio neki dodatni pritisak po naše igrače. Sa Islandom smo se borili za prvo mjesto i trebao nam je poraz manji od 10 poena razlike. Morali smo se Islanđanima suprostaviti bez najboljeg igrača i kapitena Mirze Teletovića. I uspjeli smo. Pobijedili smo još jednom u ovim kvalifikacijama.

 

U samom početku utakmice dosta neizvjesno, ali smo se onda rezultatski odvojili. Nakon šest minuta igre u prvoj dionici, vodili smo 15:10, zatim je Kikanović ubacio za plus sedam. Serijom 9:0 došli smo do 24:12 prednosti, a na kraju prve četvrtine rezultat na semaforu glasio je 24:16 u korist našeg tima.

 

Uslijedila je katastrofalna igra u drugih 10 minuta. Islanđani su ubacivali sve što su bacili po košu, dok naša odbrana nije bila na nivou. Island je u drugoj dionici ubacio 31, mi svega 19 poena u veoma efikasnom periodu.

 

Uspostavili su izabranici Duška Ivanovića ravnotežu u trećoj četvrtini, pa smo pred kraj iste došli do izjednačenja (56:56), a Gordić je propustio napad za naše vodstvo nakon dugo vremena. Treća četvrtina završena je rezultatom 58:58.

 

Island posljednju dionicu otvara trojkom, a na drugoj strani Kikanović ponovo postiže poene. Pet vezanih poena Šutala dolazi u najboljem trenutku po našu reprezentaciju, kod 64:62 za Island. Nakon predaha, Gordić pogađa trojku za našu 10:0 seriju i potpuni preokret.

 

Na minut i 20 sekundi do kraja imali smo četiri razlike (72:68). Stipanović je bio dva puta na liniji slobodnih bacanja, ali je imao polovičan učinak, no ta dva poena dodatno su nas približila pobjedi. Islanđani nisu uspjeli stići zaostatak od šest poena i na kraju smo proslavili i četvrtu pobjedu u kvalifikacijama. Konačan rezultat glasio je 78:70.

 

Naš najbolji igrač bio je Kikanović sa 24 poena i 16 skokova, dok su Šutalo i Gordić ubacili po 15 poena, Stipanović 13 poena. Daleko najbolji igrač kod domaćih bio je Stefansson koji nam je ubacio 21 poen. 

 

Izvor: sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.