x

Ski-centri budućnosti!

I dok mnogi za predstojeće zimovanje razmišljaju o destinacijama poput Austrije, Francuske ili Švajcarske, u svijetu se otvaraju novi ski-centri, za koje se predviđa da će za deset godina preuzeti primat među skijalištima.

Iako mnogima djeluje nevjerovatno, u budućnosti će se ići na skijanje na destinacije poput Kazahstana, Gruzije, Kirgistana ili čak Kine. Štaviše, turistički radnici predviđaju da bi se to moglo desiti čak i u ovoj deceniji, jer će cijene zimovanja na ovim destinacijama biti više nego povoljne.

Kazahstan

Planine ove zemlje su veliko blago, koje nude uživanje za sve poklonike zimskih sportova. Alma Ati ili Almati, kako ga još zovu, je najveći kazahstanski grad. Almati ima međunarodni aerodrom, s kojeg imate direktne letove za sve veće evropske prijestonice. Ovaj grad je okružen nevjerovatnim planinskim vrhovima, koji mogu da pariraju francuskim Alpama.

Skoro svi su viši od 4.000 metara nadmorske visine, a prirodni snježni pokrivač se ovdje zadržava do aprila i uslovi za skijanje su više nego idealni. Zasad imaju samo dva operativna zimska centra - Čimbulak i Ak-Bulak, a u planu je izgradnja još sedam zimovališta. Najambiciozniji projekat je Kok Žailau, koji će imati 16 ski-liftova i 77 uređenih ski-staza. Ovo će postati jedna od idealnih destinacija za skijanje za koju previđaju da će narednih godina postati Šamoni centralne Azije.

Kina

Sve veći broj bogataša u Kini automatski znači da je povećano i interesovanje za zimski turizam, jer se sve više Kineza odlučuje za skijanje. U ovoj zemlji je proteklih deset godina izgrađeno nekoliko ski-centara.

Jedini problem s ovim ski-centrima jeste povezanost s ostatkom svijeta, jer su oni uglavnom izgrađeni na dalekom istoku zemlje. Oni koji su blizu Pekinga, relativno su maleni. Ipak, uprkos svemu tome, Kina ima nevjerovatan potencijal da razvije zimski turizam i to na nekoliko desetina planina. Planirano je da se izgrade ski-centri u blizini velikih aerodroma, kako bi bili pristupačni i turistima iz cijelog svijeta, a ne samo Kinezima, koji se posljednjih godina sve više interesuju za skijanje.

Gruzija

Još jedna od bivših sovjetskih zemalja, koja je prošla radikalne promjene nakon raspada SSSR, tokom posljednje decenije izgradila je respektabilnu turističku industriju. Ovom zemljom dominira planinski lanac Kavkaza, koji se proteže između Crnog i Kaspijskog mora.

Jedan od poznatijih ski-centara je Gudauri, koji je već stekao zavidnu međunarodnu reputaciju, posebno među ljubiteljima ekstremnog skijanja, gdje spada i tzv. heli skijanje. S obzirom na velika ograničenja vezana za ekstremno skijanje u Evropi, Gudauri postaje sve popularniji među ekstremnim skijašima. Mnogi predviđaju da će ovo postati jedan od najpopularnijih centara u narednih nekoliko godina.

Turska

I dok su svi navikli da se u Tursku ide samo zbog ljetovanja, ova zemlja ima izuzetan potencijal za razvoj zimskog turizma, s obzirom na ogromne količine snježnih padavina. I dok u ovoj zemlji postoji tradicija skijanja, tek posljednjih nekoliko godina se ozbiljno razmišlja o razvoju zimskog turizma i izgradnji novih ski-centara.

U Turskoj postoji više od 20 ski-centara, koji su relativno mali. Ipak, najveći i najpopularniji centar je Uludag, koji ima 25 kilometara uređenih staza i više od 20 ski-liftova. Cijene zimovanja u Uludagu su veoma povoljne, a snijega ima od decembra do aprila.

Kirgistan

Planinski lanac Tjen Šan proteže se iz južnog Kazahstana, ali se njegov najveći dio nalazi u susjednom Kirgistanu. Trenutno, ovdje je izgrađeno nekoliko manjih ski-centara, ali potencijal za razvoj zimskog turizma u ovim krajevima je enorman. I ovo je jedna od omiljenih destinacija zaljubljenika u heli skijanje, a jedini problem ovih ski-centara je nepristupačnost.

Ipak, ono što je očito jeste da je popularnost zimskih sportova u porastu u regionu centralne Azije i samim tim Kirgistan, kao i njegovi susjedi Tadžikistan i Kazahstan, imaju ogroman potencijal. Zapravo, ovaj region, zajedno s regionom zapadne Kine, jednog dana bi mogao da postane glavna destinacija za zaljubljenike u zimske sportove.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.