x

Škoda je Citigo učinila uzbudljivim!

Škoda je nedavno razotkrila svoj novi koncept nazvan Element koji se temelji na Citigo modelu. Ono što je najvažnije jest to da iza svega stoje – učenici.

U pitanju je 22 polaznika Škodine strukovne škole, to je njihovo maslo. Sretnici su to kojima Škoda već godinama u svojoj strukovnoj školi omogućava razvijanje nečega na što mora da su jako posnosni. Pravi su to konceptni automobili. Sve je započelo još 2014. godine s CitiJetom, kabriolet verzijom Citiga, da bi nakon toga uslijedila i otvorena Fabia koja je bila inspirirana Feliciom Fun. Prošle godine smo, pak, svjedočili pojavi Atera. Nisu, dakle, samo puste riječi, radi se godinama. Divne su to prilike za učenike.

 

Element iz naslova je tako onda četvrti koncept koji su marljivo razvili polaznici škole. U navedenog mališana je tom prilikom uloženo 1500 radnih sati, a riječ je o jednom buggy dvosjedu koji se temelji na Citigo modelu. Kako bi uspješno preradili Citigo u konačni Element, učenici su prvenstveno uklonili krov te napravili posve nove bočne stranice i također novi poklopac prtljažnika. Iza tih nemalih promjena stoje, ako ćemo biti detaljni, polaznici čak devet različitih zanimanja. Tu su bili lakireri, električari, mehaničari i specijalisti za logistiku.

 

Za samo pokretanje gotovog konceptnog Elementa našao se zadužen elektromotor koji je snage 82 KS. Iz toga slijedi da možemo zaključiti kako je u pitanju jednaki pogon koji je ugrađen i u Volkswagen e-Up.

 

Ovom prilikom modificirani, i inače najmanji model marke, je ranije u godini bio predstavljen u osvježenoj verziji te je kao takav pohodio Ženevu. Redizajnom su za tu priliku obuhvaćeni bili maska hladnjaka i farovi, a najveće su promjene pretrpjeli prednji branik i svjetla za maglu.

 

Paleta boja je tada obogaćena novom jednom nijansom zelene (Kiwi Green), a iz Škode su poručili i da je Citigo narastao (dužina na 3.597 mm), ali bez utjecaja na prostor u kabini te prtljažniku. Na raspolaganju su klasično bile varijante od 3 ili 5 vrata.

 

Citigo je dio družine VW-a gdje su njihov Up! i SEAT Mii, kao i Citigo iste tehničke osnove koja se temelju prvenstveno na Up! modelu. Ovo je, tehnički gledano, drugi njihov električni koncept, nakon što je Vision E pokazan u Šangaju. I dok se potonji pokušava razviti u nekakav proizvodni model za nekoliko godina, Element će ostati u koncept vodama.

 

Lijepo to sve zvuči, no zaključimo sve s podsjetnikom da koliko god ovo bilo simpatično – ne možemo ga imati.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.