x

Škola u Bosanskoj Krupi kao iz horor filmova: Snijeg urušio krov i uništio učionice!

Nakon snijega koji je prije nekoliko dana zabijelio cijelu Krajinu, Prva osnovna škola u mjestu Pištaline u Bosanskoj Krupi, koju pohađa 160 djece, demolirana je. Krov je uništen, unutrašnjost škole natopljena vodom i snijegom, a prizori škole kao da dolaze iz nekog horor filma.

Usljed snažnog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnim snijegom, koje je zadesilo općinu Bosanska Krupa, u petak uvečer došlo je do urušavanja krova područnog školskog objekta Prve osnovne škole u mjestu Pištaline, zbog čega je nekoliko učionica u potpunosti natopljeno vodom i snijegom.

 

``Četiri učionice su skoro u potpunosti uništene. Struja nam je upitna pa smo je isključili. Prema mom mišljenju, djeca više ne bi smjela ići u taj objekat, čak i da se popravi trenutno stanje. Jednostavno, sve bi se moglo urušiti``, kaže Amir Velić, direktor škole.

 

On ističe da je stanje u školi užasno te da slike i ne pokazuju stvarno stanje, koje je mnogo gore.

 

``To je dotrajao i stari objekat iz 1928. godine, koji ionako nije bio funkcionalan za odvijanje nastave``, kaže direktor Velić.

 

Oglasili su se i iz Vijeća roditelja škole. Oni ističu da su uslovi za odvijanje nastave u ovom školskom objektu bili ispod svih standarda školovanja, zbog prisustva vlage, dotrajalih podova i nemogućnosti zagrijavanja u zimskim uslovima. 

 

Napominju i da je 2006. godine započeta izgradnja novog objekta škole, no ni nakon 10 godina radovi nisu završeni. Roditelji sada zahtijevaju hitan završetak izgradnje novog objekta škole.

 

``Tražimo od Kantonalnog ministarstva za obrazovanje da se napokon uozbilje kad je riječ o izgradnji školskog objekta u Pištalinama. Zar je moguće da se objekat takve važnosti gradi punih 10 godina i koliko još? Zbog toga apelujemo na sve odgovorne, a prije svega na Ministarstvo obrazovanja USK, da se poduzmu svi neophodni koraci i smogne snage da projekat konačno ugleda svjetlo dana, jer i naša djeca zaslužuju normalne uslove školovanja. Dosta nam je pustih obećanja“, poručuju roditelji djece.

 

Šemso Hadžipašić, roditelj jednog djeteta koje pohađa školu, kaže za Klix.ba da je sigurnost djece koja pohađaju školu opasno narušena.

 

``Podovi su natopljeni, to je sve od drveta, prijeti i urušavanje. Za djecu je i do sada bilo opasno dolaziti u školu, a kamoli nakon ovoga``, kaže Šemso.

 

On ističe da je žalosno što do sada nije napravljena nova škola i što djeca moraju ispaštati zbog indolentnosti nadležnih.

 

Školu su danas posjetili premijer USK i ministar obrazovanja, kako bi napravili presjek stanja i uvidjeli mogućnosti za sanaciju objekta, ali i nastavka izgradnje nove škole. Zaključeno je da Vlada USK odmah po usvajanju budžeta iznađe sredstva i u što kraćem roku osposobi dio novog školskog objekta kako bi u njemu započela nova školska godina.

 

Obaviještena je i Općina Bosanska Krupa te je podnesen zahtjev Civilnoj zaštiti da se, kako kaže direktor škole, zakrpi ono što se može zakrpiti.

 

``Zimski raspust se polako privodi kraju i nastava treba početi 23. januara. Iskreno, ne vjerujem da ćemo do tog datuma uspjeti sve sanirati i da će djeca krenuti u školu``, kaže za kraj direktor Velić.

(Izvor: Klix/Foto: Šemso Hadžipašić)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.