x

Skupština USK prihvatila ostavku Hamdije Lipovače!

00:55 Završena vanredna sjednica Skupštine USK.

00:52 Prihvata se ostavka Hamdije Lipovače od prisutna 24 zastupnika Skupštine USK.
U roku od 10 dana političke stranke  trebaju predložiti mandatara nove vlade.

00:50 Lipovača daje mandat Skupštini, ali traži da prestanu protesti i širenje haosa u Kantonu

00:40 Hamdija Lipovača govori o stanju na USK

00:20 Predstavnici ``Bosanskog proljeća`` koji su inicirali vanrednu sjednicu napuštaju salu nakon rasprave sa Lipovačom koji ne popušta.

Naziva ih huliganima, koji imaju svoja zaposlenja, a na ovaj način, kako je rekao, ucjenjuju narod.

- Nije ovo Francuska revolucija, Robespjer i Kromvel``- kazao je u jednom trenutku smijenjeni krajišk premijer. 

00:15 Hamdija Lipovača ušao je u salu Skupštine USK. 

Navodno je pristao da da ostavku, ali predstavnici ``Bosanskog proljeća`` ne pristaju da ostane u tehničkom mandatu  premijer.

23:50 Čeka se nastavak vanredne sjednice Skupštine USK koja kasni pola sata. 

U skupštinski kafe stigao je premijer Lipovača koji mjesecima ne prisustvuje sjednicama Skupštine, a koga parlamentarna većina ubjeđuje da se konačno povuče sa pozicije. 

Na vanrednu sjednicu je stigao i Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant.

23:10 Predsjedavajući Skupštine USK Farko Hodžić  dao je pauzu od 15 minuta.

22:50 Zastupnica Elvira Abdić-Jelenović (Laburistička stranka) kazala je da premijera Lipovaču Skupština USK  smjenjuje tri mjeseca,  a on medijima  izjavljuje danas  da neće otići dok Skupština ne podnese ostavku.

- Razrješimo odmah Lipovaču –zatražila je Abdić–Jelenović

Postavilo se pitanje da li će biti dovoljno ruku  za razrješenje budući da je od 30 prisutno 22 zastupnika zbog čega je i zatražena pauza od 15 minuta. Husein Rošić je predložio da se pauza iskoristi kako bi se  dogovorilo sa Klubom Srba u Skupštini USK  da povuku  vitalni nacionalni interes kako bi se jednom smijenjeni premijer Lipovača razriješio funkcije.

Kasim Kozlica iz boračkih organizacija USK kazao je kako su političari razjedinili borce, ali da će oni sutra zajedno doći pred zgradu Vlade USK.

-  Čime vas je  Lipovača opčinio ili vas je debelo platio kad ga čuvate toliko ? - upitao je Kozlica. 

22:30 Vršilac dužnosti policijskog komesara USK Mujo Koričić rekao je da se  kontrolira ulazak u manji entitet te da je sigurnosna situacija vrlo ozbiljna. Zamolio je zastupnike da ``završe posao``.

22:50 Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK)  u direktnom radio i televizijskom prijenosu od strane RTV USK počela je u 20 sati  i održava se u vrlo napetoj atmosferi. Zastupnici se izjašnjavaju  o 13 zahtjeva  grupe ``Bosansko proljeće`` među kojima su najznačnije uklanjanje Hamdije Lipovače (SDP) sa čela Vlade USK, formiranje vlade eksperata  te ukidanje privilegija političke kaste u Krajini.

- Lipovaču ste smijenili, ali on ne želi da ode, to je poznato. Zato od vas tražimo da njega i njegove ministre razriješite, to još niste uradili. I još nešto -  nećemo  prihvatiti da donosite  zaključke , nego odluke- kazala je Aida Sejdić, jedna od predstavnika ``Bosanskog proljeća``.

20:00 Počela vanredna sjednica Skupštine USK.

Izvor: avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.