x

Skupština odlučuje o sudbini bivšeg prvaka Evrope!

U ovom trenutku ne mogu precizno govoriti o ukupnom dugu našeg kluba. U javnosti se pojavila informacija da on iznosi 5,3 miliona KM, ali to nije istina, jer je on mnogo veći, kazao je Krupalija za Faktor

Jedan od simbola grada Sarajeva, Košarkaški klub Bosna, uskoro bi mogao biti ugašen.

 

Razlog za to su ogromna finasijska dugovanja, a iako se već dvije godine pokušava spasiti nekadašnji prvak Evrope, nakon odluke FIBA-e da zbog duga od 180.000 KM prema Nikoli Vučureviću Bosna bude suspendirana, došlo je i do prekida fuzije sa Royalom.

 

Buran period

 

Damir Krupalija, direktor Bosne u ostavci, kaže da će učiniti sve da klub ne bude ugašen i da će se boriti koliko god bude mogao, a konačnu odluku o sudbini kluba donijet će Skupština.

 

- Dok Skupština, koja će se uskoro održati, ne ugasi klub, jer ona ima jedina pravo na to pošto su ga oni i osnovali, mi ćemo se boriti. Da li će to sve imati efekta i smisla vidjet ćemo u narednom periodu. Ono što je sigurno jeste da nas očekuje izuzetno buran period. Moram istaći da se odmah nakon saopštenja javio ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i rekao da će vidjeti na koji način može pomoći klubu. Problem je što u ovom trenutku ne postoji legalan mehanizam da se sve ovo riješi - kazao je Krupalija, a na pitanje da li se neko još ponudio da pomogne Bosni, kaže:

 

- Postoji nekoliko kompanija i firmi koje su od samog početka ovog našeg projekta stali uz nas. Oni su, prije svega, prijatelji kluba, koji su prepoznali da se može pomoći pri povratku starog sjaja, ali su i svjesni šta Bosna kao brend znači. Ima i ljudi koji privatno, svojim vezama, pokušavaju pomoći, ali zasad sve to nije bilo dovoljno.

 

Nikola Vučurević je samo jedan u nizu onih kojima sarajevski Studenti duguju novac. U javnosti se pojavila informacija da Bosna duguje oko 5,3 miliona KM. Krupalija tvrdi da je taj iznos mnogo veći.

 

- U ovom trenutku vam ne mogu reći koliko tačno iznosi dug Bosne prema svima, igračima, dobavljačima, državi... Ono što mogu potvrditi jeste da nije istina da dugujemo 5,3 miliona KM. Taj iznos je mnogo veći - dodao je bivši reprezentativac BiH.

 

Bez poziva

 

Krupalija je istakao da se niko od bivših košarkaša nije javio da pomogne u riješavanju problema, osim jednog.

 

- Niko nam se, osim Žarka Rakočevića, nije javio da pokušamo naći neki kompromis. On je još prije sedam dana kazao da je spreman klubu oprostiti dug, a jučer je to i zvanično potvrdio. Da li će to imati efekta i na druge igrače, ne znam, ali se nadam da hoće i ostaje nam da vidimo. Bivša uprava je pravila katastrofalne ugovore, novac je išao posredstvom trećih lica i mi tako nismo željeli niti ćemo ikada raditi - kazao je Krupalija na kraju razgovora za Faktor.

 

Sjajan gest Rakočevića

 

Oprostio dug

 

Jedini bivši košarkaš Bosne kojem klub duguje novac a koji se oglasio je Žarko Rakočević. On je klubu oprostio više od 20 hiljada KM duga.

 

- Čitao sam posljednjih dana šta se dešava i zato sam se odlučio javiti Krupaliji. Bosna ima i dugovanja prema meni koja nisu tako mala, ali sam odlučio sve oprostiti i apelirati na sve ostale da se pokrene neka inicijativa da se dugovi oproste. Ja sam spreman da oprostim dug, da se koliko-toliko pomogne Bosni, te smatram da se može pokrenuti neka akcija i za ostale igrače. Naravno, za one koji bi to prihvatili i koji žele da pomognu klubu da se izvuče, jer Bosna je ipak veliko ime - poručio je Rakočević.

 

Izvor: Faktor.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.