x

Šljiva, riznica zdravlja i energije!

Naš region je prepoznatljiv po uzgoju šljiva, a baš one se nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kada je riječ o voću. Najzdravije su kada ih jedete svježe, ali ni u suvom ili kuvanom obliku ne gube mnogo na ljekovitosti.

Čak i sušene imaju dva puta više antioksidativnih svojstava od ostalog suvog voća, pa se preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Stručnjaci savjetuju da se dan započne kombinacijom isjeckanih šljiva, žitarica, jogurta i meda.

 

Ovi mirišljavi plodovi sadrže jedinstveni fitonutrijent, kao i neohlorogensku i hlorogensku kiselinu, koji pripadaju porodici fenola. Ako imate dilemu pri kupovini, treba da znate da su čvrste, s peteljkom i malo zamagljenom površinom najbolji izbor. Šljive su u našem narodu najpoznatije kao glavni sastojak za pripremu rakije.

 

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive se povezuju s niskim glikemijskim indeksom, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip dva dijabetesa.

 

Poboljšavaju memoriju

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.

 

Štite srce

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

 

Poboljšavaju i štite cijeli digestivni sistem

Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cijele godine je da potopite suve šljive u svježe prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.

 

Jačaju kosti

Istraživači sa Univerziteta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

 

Kolač od šljiva

 

Sastojci  

 

4 jaja

200 g šećera   

2 vanilin šećera

150 g brašna

1 prašak za pecivo

80 g otopljenog putera

200 g šljiva    

Priprema

 

Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. U umućenu smjesu dodati otopljen puter i sve to sjediniti i na kraju dodati brašno, koje ste izmiješali sa praškom za pecivo. Vatrostalnu posudu ili pleh veličine 20x28 cm podmazati i sipati umućenu smjesu.

 

Šljive, koje ste oprali i očistili, presjeći na pola i naredati po tijestu (šljive će upasti u tijesto i prilikom pečenja će ispustiti svoje sokove i učiniće kolač veoma sočnim).

 

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 195 stepeni C oko 35 do 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni, a tijesto se odvaja od stranica pleha. Provjeriti čačkalicom da li je tijesto pečeno.

 

Pečen kolač ohladiti u plehu, isjeći na kocke, posuti prah šećerom.

Džem od šljiva

 

Sastojci:

 

7 kg šljiva

1 kg šećera

cimet ili 2 vrećice vanilin šećera

Priprema

 

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 g šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

 

Nakon što su šljive odstajale desetak sati, staviti da kuvaju uz miješanje. Ako želite, pred kraj kuvanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratiti na vatru.

 

Po ukusu i pred kraj kuvanja dodati cimet ili dvije vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.

 

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike dva i po sata uz stalno miješanje, pogotovo pred kraj.

 

Dok je još na vatri i ključa, džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.