x

Smeđa riža zdravija je od bijele - mit ili istina?!

Je li smeđa riža doista zdraviji izbor od bijele riže? Ako ste kao većina izbjegavali običnu bijelu rižu i što je moguće češće posezali za smeđom, koja slovi kao zdravija, nakon ovoga možda ćete promijeniti mišljenje.

Već dulje vrijeme smatra se kako je bijela riža loša, a smeđa riža zdravija. No je li to doista istina? Iako se ne zna tko je ovaj mit pokrenuo, Ryan Andrews iz organizacije Precision Nutrition raskrinkava ga. 

Tako mnogi smatraju kako su upravo 'bijele' namirnice, poput kruha, riže i tjestenine loše za zdravlje. No koja je zapravo istina? 'Mnogi nutricionisti proglašavaju bijelu rižu, krumpir, tjesteninu, bijeli kruh i slične namirnice lošima, jer je to pravilo koje se lako pamti i shvaća, no činjenica je da ove namirnice predstavljaju problem samo ako ih se previše pojede, što se obično događa ako ih se kombinira sa slanim, masnim i začinjenim umacima', kaže Ryan Andrews iz organizacije Precision Nutrition.

 

Također se smatra kako je smeđa riža bogatija vlaknima pa tako jedna šalica kuhane smeđe riže sadrži oko tri grama vlakana, a ista količina kuhane bijele riže sadrži oko 0,5 grama. Stoga nas smeđa riža dulje drži sitima. No je li to baš doslovno točno? 'Kad bismo za obrok konzumirali samo smeđu rižu, bilo bi potrebno nešto više vremena za njezino probavljanje te dulje razdoblje sitosti. Osjećaj sitosti ravna se prema komponentama cijeloga obroka, stoga ako je netko umjesto porcije suhe smeđe riže pojeo leću ili povrće u kombinaciji s bijelom rižom, neće biti razlike po pitanju sitosti.

 

Pretpostavlja se kako je smeđa riža manje obrađena od bijele te je stoga i zdravija. Međutim, to se ne može baš tako doslovno shvaćati, a Ryan Andrews kaže: 'Obično je neprerađena hrana daleko bolji izbor, jer sadrži više hranjivih tvari, ali u ovom slučaju neprerađena komponenta smeđe riže – rižino zrno sadržava i hranjive tvari (koje su dobre za nas) i nehranjive tvari (koje nisu dobre za nas) koje se pak koriste za obranu biljke od nametnika. 

 

Nerijetko se može čuti kako je bijela riža prepuna praznih kalorija. Što je istina? 'Bijela riža dio je prehrane mnogih zdravih kultura već godinama, a riža ima tzv. 'razrijeđene kalorije' (niska količina kalorija po jedinici hrane) te ju je teško pretjerano konzumirati. Tako na primjer 100 grama kuhane riže ima 130 kalorija, a 100 grama kuhanog mljevenog mesa ima 260 kalorija.'

 

 

Zaključak? Ne možete pogriješiti ni s bijelom ni sa smeđom rižom, a važno je konzumirati je što češće, i naizmjenično, tako jedan dan kuhajte bijelu rižu, a drugi dan smeđu.

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.