x

Smetovi kod Zenice: Održana manifestacija ``Majski zov slobode 2016``

Na Smetovima kod Zenice danas je u organizaciji Udruženja za obilježavanje značajnih datuma grada Zenice 1992 -1995 održana 20. po redu manifestacija pod nazivom ``Majski zov slobode 2016``.

Obilježavanje godišnjice svih zeničkih brigada počelo je polaganjem cvijeća na spomen-obilježju 303 Viteške brigade, odavanjem počasti svim šehidima i poginulim borcima proteklog rata, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća i na Spomeniku žrtvama fašizma, uz odavanje počasti palim borcima Narodno oslobodilačkog rata.

 

- Vojne jedinice u Zenici su se vrlo brzo formirale. Rat je u njegovom osnovnom obliku vrlo brzo završio u Zenici, ali je rat jako dugo trajao u ovom gradu, od njegovog početka kada je kasarna JNA željela preuzeti kontrolu nad Zenicom i sve do kraja rata 1995. godine u BiH. Taj rat, koji su zeničke jedinice vodile širom zemlje, odnio je veliki broj ljudskih života koje ne smijemo zaboraviti. Zato je važno da svoju djecu podstičemo da uče i da se svi zajedno radimo i borimo se za našu bolju Bosnu i Hercegovinu.  Zahvaljujem se svima koji su rat proveli u našoj zemlji i molim ih da se i dalje nastave boriti za našu zemlju - kazao je Jasmin Šarić, ratni komadant 303. Viteške brigade.

 

Valja istaći kako je u organizaciji planinarskog društva Željezara Zenica danas organizovano i pješačenje na Smetove u kojem je učestvovalo oko 450 učesnika koji su se pridružili obilježavanju ove manifestacije.

 

Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.