x

Sok od višanja: Bez kuhanja do savršenog osvježenja!

Stigla je sezona višanja, a mi vam donosimo najbolji recept za pravljenje sirupa koji će da vas osvježava u vrelim ljetnim danima.

Tamnocrvena i slatkasto-kisela višnja važi za jedno od omiljenih voćki. Porjeklom je iz sjeverne Indije i Irana, a zbog brojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu od davnina. Danas se najviše uzgaja u Evropi i jugozapadnom dijelu Azije.

 

Sastojci

 

3 kg višanja

1,5 l. vode

3 kesice limuntusa

šećer (onoliko kilograma koliko dobijete iscjeđenog soka)

Priprema

 

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod jakim mlazom vode. Staviti u veliku šerpu ili plastičnu posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vodu. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa.

Ostaviti višnje da prenoće, 24 sata. Zatim procjediti kroz veliki cjediljku ili gazu.

Izmjeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera).

Ostaviti još 24 sata, uz povremeno miješanje da se šećer istopi.

Pasterizovati flaše u zagrijanoj rerni i u tople usuti pripremljen sok.

Čuvati na suvom i tamnom mjestu i iskoristiti unutar tri mjeseca.

 

Dobar i za zdravlje

 

Domaći sok od višanja prava je blagodet za zdravlje. Osim što nas osvježava svojim prijatnim ukusom, on u velikoj mjeri utiče kod prevencije brojnih oboljenja.

 

Posebno je tražen domaći recept za sok od višanja bez kuvanja, on prosto očarava svojim mirisom i ukusom, a uz to je izvanredan energetski napitak. Preporučuje se svima, a naročito sportistima jer oporavlja mišiće, prvenstveno zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

 

Kakav je njihov sastav?

 

Ova niskokalorična namirnica izuzetno je bogata ugljenim hidratima, glukozom i vlaknima, kao i vitaminima A, E, C te folnom kiselinom. Višnje kalorije sadrže u malim količinama, tako u 100 grama svježe voćke nalazimo 41 kcal i i čak 43 odsto potrebne količine vitamina C.

 

Prirodni sok od višanja predstavlja pravu riznicu kalijuma, magnezijuma i gvozđa. Sadrži vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu te djeluje osvežavajuće na organizam.

 

Jedite sveže višnje i skinite višak kilograma

 

Mnoga istraživanja pokazala su da višnja reguliše metabolizam i podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ta namirnica topi salo na stomaku i dobar je saveznik u borbi protiv gojaznosti.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.