x

Sony serija fotografija iz divljine otkriva ugrožene vrste životinja!

Ovog proljeća, evropski fotografi divljine imali su priliku da zabilježe prizore ugroženih životinja u njihovom prirodnom okruženju, uz pomoć fotoaparata Sony RX10 IIIi njegovog tihog okidača, kao i odličnih zum mogućnosti. Ovaj uređaj idealan je saveznik kako za profesionalne fotografe divljine, tako i za entuzijaste.

„Rijetka“ kolekcija fotografija prikazuje pet od 101 najugroženije vrste na svijetu. Jedna od njih je evropski bizon, najveći biljojed na svijetu, kojih prema procjenama postoji još samo 3.200 i koji je tek u protekle dvije decenije spašen od izumiranja. Tu su i atlantska njorka, čija populacija ubrzano opada i koja je proglašena za „ranjivu kategoriju“ 2015. godine, kao i mala droplja, ptičica koja izgleda kao da nosi smoking, čiji je broj opao za 30 do 49 odsto u prethodnih 30 godina. Sem Hobson, koji je osvojio titulu Fotografa divljine godine zabilježio je i slike žderavca (Wolverine), koji nije samo lik sa velikog ekrana, već i rijetko viđena životinjska vrsta koje ima samo 2.260 primjerakau Evropi. Iako je označena kao „najmanje zabrinjavajuća“ na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode(International Union for Conservation of Nature), populacija ove vrste bilježi značajan pad u Evropi u proteklih deset godina. 

 

Autori fotografija suSem Hobson (Sam Hobson) iz Ujedinjenog Kraljevstva, finalista takmičenja Fotograf divljine godine 2014. i 2016. godine, zatim Lasi Rautiajnen (Lassi Rautiainen), nagrađivani fotograf divljine iz Finske, Havijer Alonso Uerta (Javier Alonso Huerta), fotograf prirode iz Španije, Pavel Kaplun (Pavel Kaplun), kreativni autor rusko-njemačkog porijekla, kao i Markus P. Stali (Markus P. Stähli), švedski fotograf divljine. 

 

Ova serija fotografija je dio napora kompanije Sony da podrži zaštitu divljine i podigne svijest o životinjama koje izumiru. Kompanija je pronašla partnera u Evropskoj asocijaciji za zaštitu prirode (European Outdoor Conservation Association – EOCA), koja finansira grassroot projekte za konzervaciju širom svijeta. 

 

„Veoma nam je drago što možemo da prikažemo seriju prelijepih fotografija rijetkih životinja, stvorenja koja mogu da se nađu upravo u divljim predjelima Evrope. Pritom, ove nevjerovatne životinje nisu bile uznemiravane tokom fotografisanja, zahvaljujući fotoaparatuSony RX10 III, sa proširenim super-telefoto zum objektivom od 600mm i mogućnošću za tiho snimanje“, ističe Jan Salmon Legegner (Yann Salmon Legagneur), čelnik Odjeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje kompanije Sony Europe.

 

„Bilježenjem ovih fotografija, možemo da podijelimo slike ovih čudesnih životinja u njihovom prirodnom staništu sa onima koji ih možda nikad neće vidjeti. U prethodnih deset godina, EOCA je prikupila više od dva miliona eura iz industrije posvećene aktivnostima u prirodi i cjelokupnu sumu uložila u projekte koji se bave zaštitom ugroženih vrsta i staništa u 41 zemlji. Rad sa kompanijom Sony nam omogućava da skrenemo pažnju javnosti na ovaj važan rad u oblastiočuvanju prirode“, navodi Ketrin Sevidž (Catherine Savidge), generalni menadžer Evropske asocijacije za zaštitu prirode.

 

O fotoaparatuRX10 III 

Sa širokim opsegom zuma do 600mm, efikasnim senzorom tipa 1.0, objektivom velike blende opsega 24-600mm i mogućnošću uvećanja do 25x, subjekti su prelijepo istaknuti na slici, pri snimanju kako na velikim, tako i na malim udaljenostima.

 

Ključne karakteristike:

•Prvi 25x 600mm super-telefoto zum objektiv u RX seriji

•Nevjerovatni opseg žižne daljine od 24-600mm, koji odlično pokriva i široke panorame i akciju izbliza

•Brz i tih okidač za jasne slike bez zamućenja i fotografisanje bez uznemiravanja /remećenja okoline

•Optička stabilizacija slike za glatko, stabilno kadriranje i fotografisanje 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.