x

Špageti s pestom genovese!

Za brzo kuhanje i polagan užitak u ovom vrhunskom talijanskom specijalitetu potrebni su vam špageti i pesto genovese. Pripremite sve namirnice, slijedite uputstva iz recepta i za nekoliko trenutaka miris Mediterana osvojit će vašu kuhinju.

Vrijeme pripreme 30 min

 

Sastojci 4 osobe

 

400 g Tjestenine Spaghetti

 

10-20 g maslaca

 

 Za pesto genovese:

 

30-40 g svježeg bosiljka

 

40 g pinjola

 

40 g naribanog sira Pecorino

 

40 g naribanog parmezana

 

 3 češnja češnjaka

 

100 ml maslinova ulja

 

 so

 

Priprema

 

    1.Špagete skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocijedite.

 

    2.Malo vode (oko 100 ml u kojoj se kuhala tjestenina) ostavite sa strane.

 

    3.U električnu sjeckalicu stavite narezani bosiljak, pinjole, naribane sireve, narezani češnjak i oko 50 ml maslinova ulja. Mješavinu usitnite, a zatim dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još malo izmješajte.

 

    4.Pripremljeni pesto stavite u porculansku zdjelicu.

 

    5.U široj tavi otopite maslac, dodajte 2-3 kašike pesta i zajedno kratko izmiješajte.

 

    6. Dodajte kuhane špagete i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.

 

    7.Špagete dobro izmiješajte i zagrijte.

 

Posluživanje

 

Špagete poslužite tople, a po želji možete i posuti naribanim parmezanom.

 

Savjet

 

Pesto genovese možete pripremiti u većoj količini. U hladnjaku može stajati oko 2 sedmice. Na ovaj način možete s pestom pripremiti i njoke ili bilo koju drugu tjesteninu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.