x

Spavanje na LIJEVOJ STRANI tijela: Šest razloga zašto je to veoma zdravo!

San je, najverovatnije, jedno od najboljih uživanja za čovjeka.

Dobro odabrani položaj za vrijeme spavanja pomoći će našem bržem oporavku snage i vraćanju energije kako bismo, sjutradan, bili spremni za obavljanje naših svakodnevnih zadataka.

 

Nedavna istraživanja su pokazala da je baš spavanje na lijevoj strani tijela veoma korisno za naš organizam, i može doprineti zdravlju mnogih organa.

 

Stoga smo odlučili provjeriti tu naučnu teoriju, te smo sastavili popis od šest potencijalnih prednosti koje možete dobiti ukoliko spavate na lijevom boku:

 

Poboljšava funkciju vašeg limfnog sistema

 

Limfni sistem ima ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanjanja otpad i toksine iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da se torakalni kanal nalazi na našoj lijevoj strani, stoga spavanje na toj strani može pomoći tijelu da djelotvornije procesuira otpad.

 

Budući da limfni sistem osigurava transport masti, proteina i drugih važnih supstanci do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava ćelijama da brže dobiju sve potrebne hranjive tvari.

 

Slezena svoj posao radi mnogo bolje

 

Slezena je najveći organ u limfnom sistemu, te se nalazi na lijevoj strani tijela. Kada spavate na lijevom boku, vaša slezena radi djelotvornije. Glavni razlog za to je gravitacija. Na taj način se pospješuje protok krvi kroz slezenu i ona brže filtrira nepotrebne tvari iz organizma.

 

Na pravilan način se eliminišu otpadne tvari

 

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tijela, u predjelu zvanom ileocekalni ventil. Kad spavate na lijevom boku, gravitacijske sile olakšavaju prenos otpadnih tvari iz tankog crijeva u debelo crijevo.

To omogućava debelom crijevu da brže eliminiše otpad iz tijela.

 

Smanjuje se noćna žgaravica

 

Ukoliko patite od česte žgaravice, onda je dobra ideja leći na lijevu stranu, kako bi uhvatili malo sna. U tom položaju, vaš želudac će biti smješten ispod srčanog sfinktera koji spaja jednjak sa želucem. Spavanje na lijevoj strani sprječava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

 

Jetra nije preopterećena

 

Budući da se jetra nalazi se na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj strani može stvoriti pritisak na taj organ. Ležanje na lijevoj strani, međutim, neće dopustiti da toksini i druge štetne tvari preopterete jetru.

 

Dobro je za vaše srce

 

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u tijelo. Stoga, ako spavate na lijevom boku, pomažete srcu da lakše i djelotvornije radi svoj posao.

 

Kad spavate na lijevom boku, gravitacija olakšava funkciju vašeg cirkulacijskog sistema, naročito aorte i donje šuplje vene,  velike vene koja nosi krv bez kiseonika iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kičme.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.