x

Spektakularno otvaranje Exit-a uz Nile Rodgers-a i Chic

Velika nam je čast i zadovoljstvo da najavimo da će otvaranje EXIT-a obilježiti jedno od najznačajnijih imena u istoriji savremene muzike i, za mnoge, najveći producent svih vremena. U srijedu, 10. jula, na spektakularnom početku R:Evolucije na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Nile Rodgers i njegov originalni bend Chic!

Ko je Nile Rodgers? Teško je naći dovoljno velike i precizne riječi koje bi opisale značaj njegovog muzičkog stvaralaštva. Nećemo pretjerati ako kažemo da će biti zabilježen u istoriji kao jedan od ljudi koji su najviše uticali na tokove razvoja popularne muzike. 

Dovoljno je reći da je producent, kompozitor i gitarista, koji stoji iza najvećih uspjeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie i Duran Duran, čovjek koji je stvorio Madonnu, za koga su se otimali giganti kao što su Mick Jagger i Michael Jackson. Čovjek koji dokazuje svoju savremenost i činjenicu da je najveći vizionar kojeg je plesna muzika ikad imala i time što stoji iza najnovijih hitova Daft Punk-a -“Get Lucky” i “Lose Yourself to Dance”, kao i radom sa imenima kao što su Chase & Status, Avicii ili Felix da Housecat. Imena koje je proslavio ili sa kojima je intenzivno sarađivao uključuju i Sister Sledge, Eric Clapton, Robert Plant, Diana Ross, B-52s, INXS i mnoge, mnoge druge.

Chic, Nile-ov originalni bend, predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u pop i disko muzici ikada. Njihove hitove ste čuli million puta, a isto toliko puta su semplovani - “Good Times”, “Dance, Dance, Dance”, “Everybody Dance” i posebno “I Want Your Love” i “Le Freak”, sa  nezaboravnim pokličem “aaah, freak out”, predstavljaju temelj savremene dance muzike.

Disko muzika postala je umjetnički vrijedan žanr onog momenta kada su Chic u nju unijeli pjevanje blisko soulu, kao i smjelu upotrebu gudača, ne gubeći, već samo ubrzavajući agresivni funky ritam. Njihovi jednostavni tekstovi, puni naizgled jednostavnog, vedrog eskapizma, krili su i ne tako naivan kritički komentar Amerike usred tadašnje ekonomske krize. Kao oličenje optimizma disko kulture, Chic je postala jedna od najkomercijalnijih crnačkih pop grupa svih vremena, zahvaljujući jedinstvenoj seriji hitova, koji i danas osvajaju srca svojom plemenitošću i neodoljivim ritmom.

Legendarna, zarazno melodična bas linija iz “Good Times”, našla se citirana u pjesmama Blondie, Queen, Grandmaster Flash, Beastie Boys i mnogih drugih, pokazujući pravac u kojem će muzika ići. Odatle do house-a bio je potreban samo jedan korak i mnogobrojni producenti i disk džokeji su ga načinili, gradeći savremenu elektronsku dance muziku. Svaki put kad čujete plesni ritam sa ženskim soul vokalom, znajte da su Chic začeli ovaj pravac na prljavim ulicama New Yorka, u vremenima koja nisu bila mnogo drugačija nego što su ova danas, osim što je tad bilo moguće vjerovati u bolje sutra, a to se u njihovoj muzici čuje.

Uvertiru za disko eksploziju pružiće nevjerovatni glasovi iz Viva Vox hora, koji se pretežno bave a cappella  (bez instrumenata) obradama pop-rok muzike uz pratnju bitboksa. Glasovi ovog hora eksperimentišu sa različitim muzičkim žanrovima i pomijeraju granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas!
 
Posebno ističemo da će promo cijna za otvaranje festivala iznositi 17 KM (za one koji do sada nisu obezbijedili komplet ulaznica), a sve u cilju približavanja EXIT-a svim građanima Novog Sada i Srbije. I to nije sve! Cjelokupan prihod od prodaje ulaznica za otvaranje festivala biće namijenjen obnovi i promociji turističkih kapaciteta Petrovaradinske tvrđave.
 
Ovogodišnja prodaja promotivnih ulaznica za Exit Festival 2013. traje do 1. jula. 
 
Publika u Bosni i Hercegovini trenutno ima mogućnost kupovine festivalskih ulaznica po promotivnoj cijeni od 115,5 KM, te dnevnih po cijeni od 50,5 KM. Ta cijena festivalskih propusnica na snazi je do 1. jula. 
 
Od 2. jula cijena festivalskih karata diže se na 144 KM, dok će jednodnevne ulaznice koštati 61 KM i mogu se kupiti putem sajta www.gigstix.com. Cijena kampa ostaje trajno ista i iznosi 52,5 KM. 
 
Prodaja svih ulaznica za Exit trajat će do subote, 6. jula (uključujući i subotu).
 
R:Evolucija počinje na glavnoj EXIT-ovoj bini! Vidimo se.
 
Sve dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu EXIT festivala www.exitfest.org.
 
ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.