x

Spektakularno otvorenje Exit Festivala!

EXIT R:Evolucija je počela! I to kako... Uz legendarnog Nile Rodgersa, furiozne Viva Vox, do sada neviđenu ceremoniju otvaranja, vatromet i energičnog Marčela. I naravno, više desetina hiljada ljudi na prepunoj glavnoj bini, koje čak ni jaka kiša nije uspjela rastjerati. Njihovi komentari bili su jedinstveni – najbolje otvaranje EXIT-a ikada!

Vatromet emocija pokrenuo je energiju na EXIT R:Evoluciji 2013. Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo je 13. po redu festival, najveća zabava na Balkanu na kojoj će do ponedjeljka, 15. jula do ranih jutarnjih sati, na 20 festivalskih bina nastupiti više od 1.000 muzičara iz svih krajeva svijeta.

Kapije Petrovaradinske tvrđave otvorene su u 19:30 sati, a rijeka posjetilaca lagano se slivala ka platou ispred glavne festivalske bine, gdje je čitava svečana ceremonija otvaranja bila i održana. Tmurno nebo, povremena grmljavina i laganije kapi kiše nisu predstavljale neku ozbiljniju prijetnju, tako da je program na „mejnu“ imao planiran tok.

Najprije su nastupili Marčelo i „Iskazi“, zatim hor Viva Vox, koji su još jednom pomjerili granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas. Tokom njihovog nastupa publika se osjećala kao da se nalazi usred koncerta Rammsteina ili Prodigyja  što je dokazala i famozna ``šutka`` koja je uslijedila tokom pjesama Du Hast i mixa Prodigyjevih pjesama. 

Spektakularna ceremonija otvaranja međunarodnih performans grupa „Area 51“, „Arcadia`` i domaćih „Alternacija“ i „Duplo Dno“, kojom je obilježeno 120 godina pobjede Teslinog koncepta naizmjenične struje nad jednosmjernom, i to baš na dan rođenja ovog genija, 10. jula. Ovim performansom, EXIT je pokazao da nije samo muzički festival, već i festival umjetnosti i kreativnosti. Veličastven, dugotrajan vatromet rastjerao je kišu koja je prije toga počela jače padati, na oduševljenje publike, uz erupciju emocija i intenzivnu razmjenu energije.

Nakon vatrometa, uslijedio je nastup veličanstvenog Nile Rodgersa, koji je i nevjernim Tomama objasnio zašto je najveći muzički producent svih vremena. Nile je nastupio u bijelom odijelu i, naravno, s bijelim „stratokasterom“ i pokazao već ispisane strane historije moderne muzike u fanki fazonu, te pokrenuo publiku u disko ritam, ples po nakvašenoj travi.

„Srbijo, jesi li spremna? Vratit ćemo vas u vrijeme disko muzike i prenijeti energiju Studija 54“. Na sceni glavne Exitove bine tako je počeo nastup Nile Rodgersa. Uz fantastičnu ritam-sekciju i prateći bend „CHIC“, Nile je počeo redati najveće hitove svih vremena, iza kojih stoji lično on - Freak Out, I want your love, We are family, Let`s Dance, Like a Virgin i mnoge druge.

Uprkos najavama da neće svirati Get lucky, na veliko iznenađenje prepunog Main Stagea, otpočeli su poznati tonovi jednog od najvećih ljetnih hitova Duft Punka, uz horsko pjevanje publike.

Odmah nakon nastupa Nile je sišao sa bine i rukovao se sa publikom i još jednom ih lično pozdravio! Na veliko iznenađenje svih posjetilaca, dok su čekali DJ Xilenta, kompletan fokus pomjerio se u sam centar Main Stagea. Svjetlo se prigušilo, videobimovi zatamnili, a u sredini se događao magičan performans trupe Arcadia, Tesli u čast!

Zabava se nastavila do kasno u noć, podsjećajući sve posjetioce na dobru energiju koju EXIT-festival posjeduje!

Iz hitne pomoći javljaju da je noć protekla mirno i bez značajnih intervenicija i poziva. R:evolution payment sistem se pokazao odlično. Velika promjena nabolje je svakako smanjenje redova na šankovima i izuzetno brz proces narudžbine i dobijanja pića.

Večeras u 23h na glavnoj bini nastupa fenomenalni Snoop Dogg aka Snoop Lion, koji će nam kroz svoju muziku sa novog albuma “Reincarnated“, prenijeti promjene kroz koje je prošao. Na Dance Areni očekuje nas nastup koji po mnogima ne smijete propustiti - Fatboy Slim, a na Fusion bini bit će provjerena zabava uz Bad Copy, Kirila Džajkovskog i Ramba Amadeusa. 

Da bi se publika na pravi način informisala o novom, preporođenom Snoop Doggu čiji nastup nas očekuje večeras, organizovane su i besplatne projekcije filma o njemu – „Reincarnated“, danas i sutra u 16 sati u kinu Arena Cineplex, koja predstavlja „Daily Cinema Stage“ ovogodišnjeg EXIT-a.

Kapije festivala se otvaraju svaku večer u 19 sati. Apeluje se na posjetioce da dolaze ranije zbog predviđene gužve. Piće, hrana i predmeti za koje bude procijenjeno da bi mogli narušiti bezbjednost posjetilaca, neće se moći unijeti na tvrđavu.

Preporučujemo također, da se u okolinu tvrđave ne dolazi automobilima zbog predviđenih gužvi.

Očekuje nas suho vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 28 stepeni celzijusa i minimalnom od 14 stepeni celzijusa tokom noći. Ponesite dukseve, dobro raspoloženje i dovoljno energije za provod tokom cijele noći! 

Cijena petodnevne ulaznice iznosi 11.990 dinara (205 KM), dok je jednodnevna cijena ulaznice za večeras, 11. juli, 3.300 dinara (57 KM). Ulaznice se od 10 do 18h mogu kupiti u Gigs Tixu u Pariskom magazinu, a od 19h na tvrđavi (ulaz Lovoturs, blagajna na Tragu / ulaz crkva, blagajna). Ulaznice za sve dane mogu se kupiti u Gigs Tixu, kao i na tvrđavi.

Zamjena četvorodnevnih vaučera za narukvice  odvija se svakodnevno u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, preko puta glavnog kolskog ulaza na tvrđavu. Posjetioci koji su kupili jednodnevne ulaznice, iste ne mijenjaju za narukvice, već sa ulaznicama ulaze direktno na festival.

Radno vrijeme zamjenskih mjesta:

četvrtak, 11.07. - od 12h do 03h
petak, 12.07. - od 18h do 03h
subota, 13.07. -  od 18h do 03h
nedjelja, 14.07. - od 18h do 03h.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.