x

Spremite ukusni kuglof sa kafom i bademima!

Vrhunska kombinacija boja i ukusa...

Sastojci:

 

Za tamniji sloj testa: 175 g maslaca, 175 g šećera , kesica vanilin šećera, 9 žumanaca , 100 g brašna, kašika praška za pecivo, kakao (50 g) i 175 g badema.

 

Za masu sa kafom: 9 bijelanaca, 200 g šećera, 80 g brašna, 3 kašike mljevene kafe, 300 g badema i 100 g glazure od vanile.

 

Priprema: 

 

Rernu zagrijati na 180 stepeni. Podmazati kalup za kuglof, pa posuti sa malo brašna. Za tamniji sloj tijesta kremasto umutiti maslac, šećer i vanilin šećer. Umiješati jedno po jedno žumance. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao, dodati mljevene bademe. Sipati tijesto u kalup i poravnati.

 

Za masu sa kafom čvrsto ulupati bijelanca. Dodati šećer i mutiti sve dok se kristali ne istope. Dodati brašno i kakao. Umiješati mljevene bademe. Ovu masu sipati preko tamnog sloja tijesta i poravnati. Kolač peći u rerni 55 minuta. Oko 15 minuta prije kraja pečenja kolač prekriti alufolijom, kako površina ne bi potamnela.

 

Pečen kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Zatim ga izručiti iz kalupa i staviti na tanjir za tortu. Glazuru od vanile pripremiti prema uputstvu na pakovanju i njome preliti gornju trećinu kolača. Sačekati da se glazura sasvim ohladi i stegne prije posluživanja.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.