x

Srbija: Lj.M. medicinski fenomen, trudna u 60. godini !

Šezdesetogodišnja Lj. M. iz Smedereva najstarija je trudnica, a za dva mjeseca bit će i “najstarija majka” u Srbiji.

Partner joj je Španac, dugogodišnja ljubav iz mladosti, koji je od nje stariji čak 13 godina, saznaje srbijanski ``Blic``.

Lj. M. će ovo biti prvo dijete. Zatrudnjela je uz pomoć donacije jajne ćelije, a vještačka oplodnja je rađena u Češkoj, jer je ovakav vid donatorstva u Srbiji je zabranjen. Lj. M. je dječji stomatolog po struci, a trenutno je i na specijalizaciji na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. U Smederevu ima otvorenu i privatnu ordinaciju koja se bavi protetikom i poznata je kao požrtvovan i dobar zubar.

Kako “Blic” saznaje prije nekoliko dana primljena je u Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front” jer joj je otekla noga. Ginekolozi su je smjestili na Odeljenje za visokorizičnu trudnoću. Urađene su joj sve analize i ustanovljeno je da trudnoću odlično podnosi i da je sa bebom sve u redu. 

- ``Noga je jedino bila problem, a ginekolozi su posumljali da je u pitanju tromb, s obzirom na njene godine i veliki rizik koji nosi trudnoća. Zbog toga su je prevezli do Urgentnog centra i konsultovali vaskularnog hirurga. Pošto je tromb isključen, traženo je i mišljenje ortopeda. Na kraju se ispalo da je žena samo uganula nogu``, priča izvor pomenutog lista.

Nakon svih pregleda Lj. M. je zahtijevala da je puste iz bolnice i na svoju odgovornost prije dva dana je puštena kući. Jedino zanimljivo što je tražila od ljekara iz “Fronta” jeste da joj daju potvrdu da je provela nekoliko dana u bolnici kako bi mogla da pravda izostanke na Stomatološkom fakultetu.

Prof. dr Nedeljko Čutura, ginekolog, kaže za “Blic” da rađanje djeteta posle 60. godine života nije novina u svijetu, ali da predstavlja svojevrsni medicinski fenomen.

- ``To se radi duži niz godina i čak u postoje klinike koje rade vantjelesnu oplodnju starijim ženama. Ukoliko žena ima matericu, unosi se jajna ćelija donatora, a procenat da oplodnja uspije je čak veći kod žena koje su prošle menopauzu. Treba znati da to nisu biološka djeca tih žena. Naravno da u tim godinama rizik postoji i za ženu i za dijete. Što je žena starija, to je rizik veći``, objašnjava doktor.

Izvor:Dnevni avaz/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.