x

Srbija bh. juniorima nanijela prvi poraz u drugom krugu!

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu A divizije koje se igra u Turskoj doživjela je svoj prvi poraz u drugoj fazi šampionata Starog kontinenta. Od izabranika Dragana Bajića bolja je bila selekcija Srbije rezultatom 77:71.

Srbija je povela iz prvog napada, ali je već u narednom napadu Edin Atić pogodio za tri poena, a potom je dugo na semaforu stajalo 5:5. Garić je pogodio novu tricu za ekipu Dragana Bajića, a Aleksić je odveo BiH na pet poena prednosti.

 

Nakon 14:14, BiH je povela sa 16:14, a potom je uslijedio pad u igri juniorske reprezentacije naše zemlje. Promašivali smo zicere, te pravili mnogo grešaka u predaji lopte, što je Srbija znala kazniti. Četiri uzastopna poena Pene, a potom i dvije trice Marinkovića, od kojih je druga bila sa zvukom sirene, odveli su Srbiju na osam poena prednosti nakon prvih deset minuta igre.

 

Kriza u igri BiH nastavila se i početkom druge četvrtine. Imran Polutak je imao 0/4 u situacijama pod košem, a nakon što je Peno pogodio tricu za najveću prednost Srbije od 13 poena (30:17) Bajić je pozvao time-out. Polutak ni nakon dva slobodna bacanja nije uspio postići svoje prve poene, a crnu seriju BiH bez poena u trajanju od tri minute prekinuo je Nedim Đedović.

 

I nakon dobro odigrane odbrane bh. juniori nisu uspjeli poentiranjem u napadu smanjiti vodstvo Srbije, već su u nekoliko navrata gubili loptu. Srećom, ni realizacija Srbije nije bila na nivou, pa smo se držali u igri. Na nešto više od četiri minute prije kraja na semaforu je stajalo 30:19. Predić je prednost Srbije spustio na devet poena, a potom je isti igrač iz izgledne situacija promašio već u narednom napadu.

 

Nakon dobrog skoka u odbrani, Enis Memić nije uspio poentirati sa linije za slobodna bacanja. Ipak, Predić je ubacio dva penala, pa je nakon trice Ilije Đokovića bilo deset poena prenosti za Srbiju. 

 

Na 1:05 prije kraja prvog poluvremena Gariću je dosuđena nesportska greška, a nakon što je Ostojić pogodio oba bacanja, promašio je šut za tri poena. U narednom napadu Lazić je napravio slalom kroz reket Srbije, a potom sjajno zakucao za 38:29 za Srbiju. Sedam sekundi ostalo je za bh. kadete nakon što je Peno istočnim komšijama vratio dvocifrenu prednost. Nakon time-outa Milenko Predić je sa zvukom sirene izborio dva slobodna bacanja, ali je pogodio tek jedno. Srbijanski košarkaši su tako na poluvrijeme otišli sa deset poena prednosti (40:30).

 

Nakon prvih 20 minuta igre šut za dva poena bh. juniora nije bio na nivou. Pogodili su svega šest šuteva od 22 pokušaja, dok je realizacija ``penala`` bila tek na 50% (6/12). BiH su u igri nakon prvom poluvremena držale izgubljene lopte u kojim je Srbija prednjačila (13:9), dok je naša ekipa bila bolja u ``krađi lopti`` (7:3). 

 

Lošu partiju iz prvog poluvremena bh. centar Imran Polutak nastavio je i na početku drugog dijela igre. Srbija se odlijepila na +14, ali je trica Đedovića održava naš tim u igri. Polutak je u nastavku promašio zakucavanje, a Lazić je zaustavljen na polaganju. Šest minuta prije ukrali smo loptu, a Đedović je pogodio uz faul, a potom sa penala smanjio zaostatak BiH na osam poena. Ponovili su mladi košarkaši Dragana Bajića dobru igru u odbrani, a srbijansku opuštenost kaznio je Đedović svojom drugom tricom na utakmici.

 

BiH se vratila u igru, a nakon koševa Ostojića, novu tricu za našu kadetsku reprezentaciju pogodio je Atić. Ipak, Lazarević pogođa uz faul, a sa linije slobodnih bacanja Srbiji donosi prednost od 51:44. Peno je povećao na 53:44.

 

Nova trica Atića smanjila je prednost Srbije na šest poena, a Polutak je odlično izblokirao Ostojića. Prethodno je Predić odlično zakucao, a Peno bio mirne ruke sa slobodnih bacanja. U posljednju četvrtinu Srbija je ušla sa šest poena prednosti 55:49.

 

Nakon odlične blokade u finišu treće četvrtine, Polutak je svoje prve poene zabilježio u prvom napadu u posljednjoj dionici, ali je u narednom napadu naš tim uskratio za šut, napravivši faul. Pavlović i Lazarević odveli su Srbiju na osam pena prednosti.

 

Simić je pogodio flouter za 63:53, ali je na suprotnoj strani Đedović pogodio tricu. Novim šutem za tri poena Atić je smanjio prednost Srbije na četiri poena, i meč uveo u zanimljivu završnicu. Srbija se slobodnim bacanjima Ostojića i košem Radovića ponovo odvojila na osam poena prednosti. Fantastični Edin Atić nije želio prepustiti Srbijancima laku pobjedu, pa je pogodio još jedan dalekometni šut za tri poena (62:69).

 

Ipak, nakon sjajnih poena Atić je napravio tehnički grešku. Marinković je pogodio oba penala, a u narednom napadu Srbija je otišla na +9. 

 

Polutak je smanjio na 71:64, a Đedović je ponovo bio precizan za tri poena. Centra bh. tima Imran Polutak proradio je u finišu meča, pa je prednost Srbije smanjena na tri poena. Ipak, prednost od pet poena juniorima Srbije vratila je trica Ilije Đokovića.

 

Zaostatak od četiri poena (71:75) selekciji naše domovine vratio je Atić sjajnim zakucavanjem. Peno je pogodio oba slobodna bacanja, a nakon promašaja Atića za tri poena, Lazić skače u napadu. Nakon pretrpeljnog faula promašio je oba ``penala``, pa je na kraju je Srbija slavila sa 77:71.

 

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Peno sa 16 poena, dok je 13 dodao marinković. U redovima naše reprezentacije 19 poena postigao je Atić, dok je 18 dodao Đedović. 

 

U drugom susretu grupe F, reprezentacija Grčke je nakon produžetaka savladala Španiju rezultatom 89:85.

 

Izvor: sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.