x

Srbija ima prvog tamnoputog igrača u povijesti: Čudo od djeteta i nasljednik Tea!

Neobičan prizor viđen je na kvalifikacijskim utakmicama Srbije - njihov je napad predvodio tamnoputi playmaker. Ipak, Srbija nije popustila trendovima i ``potpisala`` stranog igrača.

Srbija je pobjednički počela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci s dvije pobjede u dvije utakmice. Izabranici Aleksandra Đorđevića su bez najvećih zvijezda rutinski riješili Austriju i Gruziju; ništa neočekivano od reprezentacije koja je nebrojeno puta pokazala koliku širinu ima, posljednji put na Eurobasketu kada je gotovo rezervna momčad stigla do finala.

 

Upravo zbog takve širine Srbija je ostala jedna od rijetkih europskih reprezentacija koja nikad nije imala stranca u momčadi. Dovesti strance, uglavnom tamnopute američke playmakere postala je najnormalnija praksa u Europi posljednjih godina, a malo je reprezentacija koje na taj način nisu krpale deficitarnu poziciju.

 

Stoga je pomalo šokantno izgledao prizor u kojem napade Srbije organizira tamnoputi igrač s brojem 23 na dresu. No, Srbija ipak nije odustala od svoje filozofije i ``potpisala`` stranog igrača – riječ je o Stefanu Penu, rođenom Beograđaninu i djetetu oca Srbina i majke Gvajanke.

 

Ionako moćna playmakerska linija dobila novu opciju

 

Ovaj 20-godišnjak uskočio je u tenisice vjerojatno najmoćnije playmakerske linije Europe - Srbija na toj poziciji može računati na imena poput Miloša Teodosića, Stefana Jovića, Vasilija Micića, po potrebi i Bogdana Bogdanovića, ali nitko od navedenih nije bio na popisu za kvalifikacijske utakmice. Nakon slabe prve utakmice protiv Austrije, Peno je protiv Gruzije opravdao povjerenje izbornika Đorđevića i sa 17 koševa i devet asistencija bio ponajbolji igrač Srbije.

 

 

 

``Nerealno! Malo mi je bilo nerealno okupljanje sa A selekcijom. Ali, stariji i iskusniji igrači su nam dosta pomogli da se brzo uklopimo. Ovo je fenomenalan osjećaj - igrati pred svim ovim ljudima, pobijediti, nositi dres Srbije. Čekamo sljedeće okupljanje da nastavimo gdje smo stali``, podijelio je Peno svoje dojmove nakon prve dvije utakmice u dresu reprezentacije.

 

Peno je košarku počeo igrati u OKK Beogradu, a sa 14 godina pridružio se mladim uzrastima velike Barcelone. Već tada od njega se puno očekivalo; kasnije je došao i do seniorske momčadi Barcelone, ali tamo se u jakoj konkurenciji nije previše naigrao. Ipak, skupio je solidnih 10 euroligaških i 14 nastupa u španjolskoj ACB ligi prije nego se uoči ove sezone u potrazi za većom minutažom zaputio u berlinsku Albu.

 

Odlazak Teodosića neće se ni osjetiti

 

Sama činjenica da se pojavio u reprezentaciji Srbije, pa makar i u njenoj B, ako ne i C postavi, dovoljno govori o njegovom potencijalu. Izbornik Đorđević je legendarni playmaker i sigurno zna prepoznati kvalitetu na toj poziciji.

 

``On je legenda srpske košarke, vidi se koliko zna košarku i stvarno mi je mnogo pomogao. Na terenu i van terena - stalno mi je pričao što sam trebao raditi, jako sam mu zahvalan``, rekao je Peno nakon utakmice koja ga je lansirala u fokus srpske košarkaške javnosti.

 

Peno izgleda kao materijal za velike stvari – visina od 198 centimetara, brzina, pregled igre, osjećaj za asistenciju i vrlo fin šut sjajan su temelj za stvaranje nove playmakerske zvijezde. Đorđević je ionako moćnoj playmakerskoj liniji dodao još jednu opciju, a srpska košarka za nekoliko godina može bezbolno u mirovinu ispratiti Miloša Teodosića, igrača koji je postao simbol ove generacije koja je već godinama u svjetskom vrhu.

gol.hr/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.