x

Šta bi se desilo da se istopi sav led na Zemlji?!

Magazin National Geographic odlučio je da prikaže svijet kakav danas poznajemo, samo sa jednom malom razlikom: Sav led na Zemlji se otopio i otišao u more podižući ga za 65 metara tako stvarajući nove obale kontinenata.

Na Zemlji trenutno ima 8 miliona kubnih kilometara leda, a pojedini naučnici tvrde da bi bilo potrebno više od 5.000 godina da se on sav otopi. Međutim, kako bi naši kontinenti izgledali da se to desi danas? 

Sjeverna Amerika 

Cjelokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka sjeveru do San Dijega, koga ne bi bilo. 

Južna Amerika 

Basen rijeke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dijela Paragvaja. Planinski dijelovi bi preživjeli ovaj „napad“ vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom. 

Afrika 

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usljed ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu. 

Evropa 

London bi postao samo sjećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odnio Holandiju i Dansku. 

Azija 

Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim dijelom priobalne Indije. 

Australija 

S obzirom da veći dio Australije čine pustinje, ovaj kontinent bi dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar dio priobalnih područja gdje danas živi najveći dio populacije. 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.