x

Šta bi se dogodilo da astronaut ostane sam u svemiru?!

Ukratko, po astronauta koji ostane sam lebdjeti u Zemljinoj orbiti - ništa dobro u konačnici.

U kina dolazi novi film - Gravitacija (Gravity), a u njemu jedna astronautkinja, u nesreći koja pogađa Međunarodnu svemirsku postaju, biva odbačena u svemir, gdje ostaje lebdjeti u zemljinoj orbiti. U NASA-inoj terminologiji netom opisana situacija se zove `overboard` (`u vodi`).

Što bi se zapravo dogodilo u situaciji kad astronaut ostane odsječen od stanice/letjelice, otkriva NASA-in plan, kojeg prenosi popsci.com.

NASA od svojih astronauta zahtijeva da koriste užad, a ponekad i dodatne mjere osiguranja tokom svemirskih šetnji. Ukoliko bi sve to odjednom puklo, astronaut bi se udaljio od stanice/letjelice brzinom bilo koje sile koja je na njega djelovala u trenutku pucanja užeta.

Vjerovatno bi se i počeo vrtjeti, a u svemiru mahanje rukama i nogama neće promijeniti vašu sudbinu, koja bi u tom trenutku praktično bila zapečaćena.

Pod povoljnim uglm i tačnom brzinom, astronaut bi mogao uletjeti u Zemljinu atmosferu i izgorjeti. Zato u NASA-i svoje astronaute striktno uče protokolima o takvim situacijama.

Astronauti nose i takozvani `jetpack` (mlazni ruksak) za slučaj nužde, koji se naziva SAFER. Ono što SAFER čini odmah i automatski, jest da stabilizira astronauta koji se vrti izvan kontrole. NASA-in plan protokola tada nalaže da astronaut preuzme upravljanje SAFER-om i doleti sigurno nazad na sigurno.

No, ako astronaut ostane i bez goriva u SAFER-u (oko kilogram i pol goriva) i ako nema drugog astronauta koji bi ga prigrabio, ili ako je vazdušna komora nepovratno oštećena, tad je astronaut u velikoj nevolji. Niti jedan pisani protokol ga više, nažalost, ne bi mogao spasiti, jer zapravo ni ne postoji protokol za posljednje navedenu situaciju.

Znači, ako je vazdušna komora ISS-a neupotrebljiva, više nema niti jedne letjelice koja astronauta može spasiti, a jedina koja je to mogla, američki space shuttle, danas krasi muzej.

Na kraju ostaje samo jedan izbor - prepustiti se sudbini i oko 7,5 sati zaliha kiseonika, koliko astronaut ima u odijelu. Zavisno o visini u orbiti, astronaut bi u tom slučaju napravio oko pet krugova oko Zemlje, a tokom tog vremena, možda bi osjetio glad, a vode ima dovoljno u kacigi da ne ostane žedan.

Pogled na izlaske i zalaske sunca te porodica u mislima, nisu najgori kraj koji se može zamisliti. Nisu ni velika utjeha, ali bi barem omogućili kakav-takav dostojanstven kraj.

Nadajmo se da to takvog scenarija nikad neće doći. Svim astronautima i kosmonautima na ISS-u sada i uvijek - sretno!

Izvor: dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.