x

Šta biste vi rekli da vam neko kaže: O, carski rez?! Pa ti, ustvari, nisi ni rodila, mora da je lijepo postati majka na tako lak način!

Post ove žene na Facebooku dobio je više od 33.000 lajkova i podijeljen je 23.200 puta. Ovaj broj iz minute u minutu raste. Post koji je na društvenim mrežama podijelila jedna mama iz američke države Missouri razbio je brojne predrasude i izazvao velike rasprave o carskom rezu. Devetnaestog augusta Raye Lee, koja je četiri dana ranije carskim rezom na svijet donijela sina Roxasa, na Facebook je postavila fotografiju svog porođajnog ožiljka.

Napisala je i moćnu poruku ljudima koji ovaj vid porođaju posmatraju kao bezbolan i manje vrijedan.  Navela je i neke komentare koje je dobila, a koji odražavaju uobičajene reakcije ljudi na njeno porođajno iskustvo.

 

„O, carski rez! Pa ti, u stvari, nisi ni rodila. Mora da je lijepo postati majka na tako lak način.“

 

Ovako glasi jedan od njih. Ne zvuči lijepo, zar ne?! Šta biste vi učinili da vam neko uputi takve riječi?

 

Na ovaj i slični komentare Rayaje dala sarkastičan odgovor:

 

- Bilo je baš zgodno boriti se s trudovima cijelih 38 sati prije nego sam izgubila snagu, a srce moje bebe prestalo kucati. Kad vam kažu da porođaj odlično protiče i da nećete trebati carski rez, a potom da vaše dijete umire i da hitno morate na operaciju… Da, to je baš bilo lijepo čuti. Nije mi predstavljalo nikakav šok, napisala je Lee i dodala:

 

– (Poroditi se carskim rezom) … to nije imalo nikakve veze s mojom fizičkom nemogućnošću da rodim dijete prirodnim putem i da mu carskim rezom spasim život.

 

Ova mama je objasnila i da carski rez uopće nije prijatan, jer ljekari bebu moraju izvući van kroz mali rez na dnu stomaka. Također, napisala je i da oporavak isjeckanih mišića stomaka nije nimalo zabavan.

 

- To je bilo najbolnije iskustvo u mom životu. Sada mogu reći da pripadam grupi mama s ožiljkom koji pokazuje da je moj stomak izrezan da bi iz njega izvadili bebu.

 

Lee završava post porukom onima koji porođaj carskim rezom smatraju iskustvom mama sretnica.

 

- Kada bolničarka uđe u sobu i kaže vam da ustanete, vi pokušate, ali vas rez toliko zaboli da vam se tijelo zgrči i morate ponovo leći, poželite svima onima koji pričaju o lakoći porođaja carskim rezom reći: j… se i j… vas vaš stav o carskom rezu. Ali ja sam jaka žena. Znam da jesam. Ne samo za sebe, već i za svog predivnog sina. Izdržat ću i ovo i izdržala bih isto svakog dana samo da vidim njegovo nasmijano lice.

 

Post ove žene na Facebooku dobio je više od 33.000 lajkova i podijeljen je 23.200 puta. Ovaj broj iz minute u minutu raste. Raya je napisala kako nije mogla ni zamisliti da će izazvati toliko pažnje, te da će o njoj pisati Huffington Post, 93.1 FM, The Daily dot, ScaryMommy, Yahoo news, Mamamia, IHeartradio, ViralWomen, The Daily Digest… A ovoj mami je, kaže, najvažnije što je među mnogim mamama širom svijeta pronašla istomišljenice.

 

- Sretna sam što su se mnogi složili da ne mogu sve mame svoju djecu roditi „prirodnim putem“ i da zbog toga nisu manje vrijedne, istakla je Raya.

 

A mi kažemo bravo za sve mame, bez obzira kako su na ovaj svijet donijele svoju djecu.

(azramag.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.