x

Šta budućnost donosi Edinu Džeki?

Nakon impresivne, ali ne i plodonosne igre protv favorita Argentine u debiju na Svjetskom prvenstvu, mnogi su očekivali kako će Bosna i Hercegovina krenuti pozitivno protiv Nigerije, s Edinom Džekom kao najvećom prijetnjom u vrhu napada.

S mogućim odlaskom Alvara Negreda iz Manchester Cityja, Džeko bi trebao imati i veću ulogu u novoj sezoni Premier League, a Goal.com odogvara na pitanje je li on sposoban voditi City u novoj sezoni

 

UČINAK PROTIV NIGERIJE

 

Nakon neuspješnih pokušaja protiv Argentine, činilo se da je Džeko spreman nadoknaditi propušteno u prvoj utakmici, pogotovo što se bivši defanzivac Evertona Joseph Yobo mučio s kretnjama bh. napadača na početku utakmice.

 

Razumijevanje u igri s veznjakom Miralemom Pjanićem je bilo očigledno. Lopte kroz sredinu prema Džeki od Zvjezdana Misinovića je nešto što su navijači Manchester Cityja često viđali prošle sezone. Poništeni pogodak iz ofsajda je razlog nepostizanja prvog pogotka na Svjetskom prvenstvu.

 

Nakon toga je pokušavao nastaviti na istom nivou, boreći se s ličnim i frustracijama navijača Bosne i Hercegovine. U nastavku nije pokazao isto zalaganje i borbu za lopom kao u prvom poluvremenu.

 

Do posljednjeg zvižduka ostao je osoba na periferiji koja je ipak na kraju imala mogućnosti savladati nigerijskog golmana, ali je Vincent Enyeama svojim odbranama dovršio tu frustrirajuću noć za Džeku.

 

BIO BI SAVRŠEN ZA…

 

Iako sve više timova traži kreativne napadače i ‘lažne devetke’, još uvijek postoji potreba za napadače staromodnog tipa, sidraše. Dokaz tome su i mnogi pogoci koje su postignuti na ovom Svjetskom prvenstvu.

 

Džeko sigurno nudi ono što traže mnoge momčadi, velikog igrača koji će zadržati loptu, ali i napraviti probleme odbrambenim igračima

 

Iako će biti mnogo onih koji bi htjeli 28-godišnjaka u svojim redovima, teško da će se Manchester City riješiti odlične alternative za Sergija Aguera: Nezavisno krenuo on u početnoj postavi ili ušao s klupe, protivničkim odbranama zadaje probleme.

 

Iako to nije pokazao na prve dvije utakmice prvenstva, on ima osjećaj za pogodak i to je dokazao u dva ključna trenutka u svom klubu.

 

ŠTA DONOSI BUDUĆNOST?

 

Povezivan s odlascima s Etihada više od svih ostalih igrača u posljednje dvije godine, zbog nedostatka dosljednosti u nivou igre, sada se čini kako će njegova uloga u novom naslovu Manchester Cityja biti nagrađena s novim ugovorom za klub.

 

Alvaro Negredo, njegov glavni protivnik za mjesto u timu, najvjerovatnije odlazi u Atletico Madrid, i ako će City pustiti Španca, onda će Džeko postati još važniji na Etihadu.

 

Prije na meti Intera iz Milana i mnogih drugih iz Evrope, bivši napadač Wolfsburga sada razmišlja o ostanku. Ipak, s Cityjevim načinom trošenja novca i dovođenjem velikih pojačanja, niti jedan igrač na Etihadu nije siguran u ostanak.

Izvor:sport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.