x

Šta očekivati od Civica Type R u budućnosti?!

Type R verzija Civica FK2 pojavila se pred kraj te generacije i jedina posebna verzija je bila Black Edition na samom kraju proizvodnje. Za novi Type R u Hondi spremaju puno više izvedenica, a mogao bi se pojaviti i pogon na sve kotače.

Honda je ovaj put na samom početku proizvodnje nove generacije Civica izbacila Type R koji je već skoro pa tradicionalno srušio rekord Ringa među Hot hatchevima, a samim time i među automobilima s prednjim pogonom. No, kako bi prodajne brojke ostale na visokoj razini u Hondi planiraju izbaciti mnoge posebne verzije među kojima bi se mogla naći „pripitomljena“ verzija koja će biti više namijenjena mirnijoj vožnji, a spominje se i pogon na sve kotače.

 

Na prvi pogled pogon na sve kotače je razumna ideja i ako niste Civic „fanboy“ vjerojatno se pitate zašto ga nema u samom početku na automobilu koji ima preko 300 konjskih snaga. Taj problem je nastao krajem osamdesetih i početkom devedesetih kad je ondašnji Civic sa svojim smiješnim prednjim pogonom i 1.6-litrenim motorom bez prednabijanja vladao legendarnom Tsukubom i većinom planinskih cesta u Japanu među puno većim, jačim i skupljim automobilima. Honda je s vremenom usavršila prednji pogon do nevjerojatne razine što najbolje dokazuje vrijeme na Ringu. Ima li smisla sad to sve prekinuti? Koliko god to ne želim reći vjerojatno ima, pogotovo ako uzmemo u obzir to da je Civic baziran na istoj Global Compact platformi kao i CR-V koji već postoji u opciji sa pogonom na sva četiri kotača. Jedini stvarni nedostatci te transformacije bi bili veća masa i potreba za promjenama što se tiče aerodinamike koja im je u Hondi očito vrlo bitna ako uzmemo u obzir da je Civic jedini auto u svojoj klasi koji stvara downforce.

               

Prvi proizvedeni Type R ove generacije s VIN brojem SHHFK8G75HU200101 prodan je za nevjerojatnih 200 000 američkih dolara anonimnom kupcu koji je uvelike nadmašio prijašnju ponudu od siromašnih 144 000. Sav novac odlazi u zakladu koja se bori protiv tumora na mozgu.

 

Izvor: Automobili.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.