x

Šta se dešava u organizmu tokom leta avionom?!

Svi koji su ikada letjeli avionom, vjerovatno su u nekom trenutku osjetili neprijatne simptome. Skučeni uslovi i konstantan pritisak plodno su tle za dehidrataciju i druge boljke.

Čula - Trećina receptora čula mirisa, ukusa i sluha vjerovatno privremeno nije u funkaciji tokom leta. Promjene vlažnosti vazduha i vazdušnog pritiska utiču na uši, sinuse i ukus.

 

Lišenost kiseonika - Kabine putničkih aviona su pod pritiskom od 75 odsto u odnosu na atmosferski pritisak. Smanjena količina kiseonika u vazduhu koji udišemo može da izazove hipoksiju - stanje u kom osećamo vrtoglavicu, umor i glavobolju.

 

Okruženost bacilima - Šanse za prehladu su 100 puta veće kad letimo avionom nego kad ne letimo. Čak 50 odsto vazduha u avionu se stalno ``obrće``, što znači da se ``obrću`` i virusi i bacili iz vazduha.

 

Izloženost kosmičkoj radijaciji - Tokom sedmočasovnog leta (kakav je, na primer, od Londona do Njujorka), izložimo se istoj količini radijacije kao da je riječ o Iks-zracima.

 

Dehidriranost - Tročasovni let može da potroši do 1,5 litara vode iz organizma. Nivo vlažnosti avionskog vazduha od svega četiri odsto može da bude uzrok sušenja sluzokože nosa, usta i grla.

 

Nezdrava voda - Preterano je reći da pijemo otrov, ali često se dešavalo da se u vodi koja se služi u avionu prilikom testiranja pronađu brojne bakterije kojima nikako nije mjesto u vodi.

 

Vreme za naduvavanje - Isto kao kesica čipsa koja se zaokrugli tokom leta, promjena vazdušnog pritiska u tijelu čovjeka može da bude okidač za nadimanje, zatvor i bolove u stomaku. 

 

Spuštanje ``krvi u pete`` - Manjak pokreta tokom dugih letova negativno utiče na cirkulaciju, što povećava rizik od problema oko krvnih sudova.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.