x

Šta se krije iza miliona pregleda na domaćem YouTube-u!

Veliki broj pregleda na YouTubeu gotovo da garantuje popularnost i dobru zaradu - ali ne može svaka pjesma da privuče klikove stvarnih ljudi. Zato se pjevačice i pjevači u regionu ali i čitavom svijetu sve češće odlučuju za kupovinu pregleda, lajkova i komentara. Nije jeftino, ali se i te kako isplati.

Da li ste se nekad zapitali kako je moguće da pjesma nekog pjevača iz regiona ima duplo više pregleda od neke svjetske zvijezde? Primjera radi, pjesma ``Ti moje zlato`` Milice Todorović ima nevjerovatnih 80 miliona pregleda, dok Celine Dion, Eric Clapton niti Sting nikad nisu stigli do tih brojki. Budući da čitav naš region ima 16,7 miliona korisnika interneta (dok, primjera radi, samo Sjeverna Amerika ima 320 miliona korisnika) nelogičnost postaje još veća, piše Noizz.

 

Na ovaj primjer je pažnju skrenuo, poznati community menadžer i stručnjak sa social media marketing Ivan Dabetić, objasnivši da riječ vjerovatno nije o pukoj slučajnosti već o sve popularnijoj taktici za dizanje popularnosti - kupovini YouTube pregleda, pretplatnika i komentara.

 

- U pitanju je poznata taktika, kojoj se ne okreću samo naše regionalne zvijezde, već i brojni svjetski muzičari. Naime, ako imate dobar broj pregleda na YouTubeu na nekoj pjesmi, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti bolje pare za nastup. Jeste tužno, ali je istinito da niko ne gleda kvalitet same muzike, već je bitnije koliko ima klikova i kakav je spot - kaže Dabetić.

 

Budući da i sam surađuje sa jednom agencijom koja se bavi kupovinom lažnih pregleda, pretplatnika, lajkova, čak i komentara na bilo kom jeziku bivše Jugoslavije, i te kako je upućen u realno stanje stvari. A ono glasi - slava u regionu ima jasno definisanu cijenu. Za svakog mladog muzičara koji želi da se probije na javnoj sceni, jedan od prvih koraka je da uloži novac u pjesmu i spot, a zatim da kupi odgovarajući broj pregleda.

 

- Za 35 eura možete da dobijete 1.000 pregleda na YouTubeu. Milion pregleda košta 1.000 eura, a postoje i paketi koji uključuju i komentare i pretplatnike. Tako za 1.500 eura u paketu ide milion pregleda, 100 pretplatnika i određeni broj lajkova i komentara. Komentari mogu da budu na engleskom, ili na bilo kom od jezika bivše Juge - otkriva on.

 

Pitate se kako ti klikovi mogu pjevaču ili pjevačici da donesu zaradu? Vrlo jednostavno i efikasno. Vlasnici klubova, što u BiH što u dijaspori i regionu, i te kako gledaju koliko je neka pjesma popularna na YouTubeu, pa će prije dati dobar novac pjevačici koja ima pjesmu sa 80 miliona slušanja, nego onoj koja ima 10 hiljada. Ako ste, navodi Dabetić, uložili 10.000 eura u pjesmu, spot, preglede i pojavljivanje u medijima, od nastupa u narednih šest mjeseci taj novac može da se vrati. Za one koji nastupaju u dijaspori, gdje su i honorari i bakšiš daleko veći, novac može i da se udvostruči ili utrostruči.

 

Iako djeluje primamljivo, ovo nije taktika kojoj pribjegavaju svi pjevači.

 

- O ovome se uglavnom šuti, ali ima i onih koji javno kritikuju ovakav način probijanja na scenu. Međutim, YouTube bi uskoro trebalo da uvede promjenu koja će značiti da se kao pregled računa samo ako ostanete na videu minut i po, što ne ide u prilog lažnim pregledima koji podrazumijevaju samo otvaranje videa i zadržavanje oko 10 sekundi - ističe naš sugovornik.

 

Recept za slavu

 

Ako pjevač ili pjevačica izgleda lijepo, zna koliko-toliko da pjeva i pričljiv je, onda je ovo plan koji uvijek ``pali``, ističe Dabetić:

- Napraviti kul pjesmu, muziku, spot, sjajnu produkciju

- Kupiti lažne preglede

- Odraditi PR i gostovanja po emisijama - držati kontinuitet šest mjeseci pojavljivanje u novinama i u emisijama

- Dvije do četiri svirke nedjeljno

- Truditi se više van BiH sa nastupima

- Plasirati PR sa nastupa van BiH

(Noizz.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.